Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Devatenáctiletý vrah francouzského kněze byl pohřben na předměstí Paříže

Adel Kermische
Adel Kermische
Foto: Facebook

Paříž - Jeden ze dvou islamistů, kteří koncem července v Normandii zavraždili pětaosmdesátiletého kněze, byl v pátek večer potichu pohřben na pařížském předměstí, kde k tomu pozůstalí získali povolení. Devatenáctiletý Adel Kermiche byl pochován v muslimské části hřbitova Puiseux-Pontoise, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

"Pouze jsme striktně uplatnili zákon, protože tu příbuzní vlastní hrob a protože v pravidlech pro obce existuje právo na pohřeb, ať jsou okolnosti provázející nebožtíkovu smrt jakékoli," vysvětlil nejmenovaný zdroj z radnice.

Místo pohřbení strůjce teroristického činu bývá citlivou otázkou, protože obce často odmítají povolit tento akt z obavy, aby se hrob nestal poutním místem.

Muslimská komunita na předměstí Rouenu, kde Kermiche žil, kategoricky odmítla mladíka pohřbít, aby "nepošpinila islám". Jeden z představitelů dánských muslimů pak navrhl pohřeb v Dánsku, ale vzápětí tento nápad zavrhli jeho souvěrci.

Spolupachatel farářovy vraždy Abdel Malik Petitjean, kterého spolu s Kermichem krátce po činu zastřelili policisté, ještě místo posledního spočinutí nenašel. Starostové dvou obcí, kde se narodil a kde žil, odmítli vydat povolení k pohřbu.

Teprve devatenáctiletý Kermiche vtrhl koncem července se stejně starým Petitjeanem do kostela v Saint-Etienne-de-Rouvray u Rouenu na severozápadě Francie, kde drželi v zajetí šest lidí a pak zavraždili pětaosmdesátiletého kněze Jacquesa Hamela. Teroristická organizace Islámský stát (IS) krátce poté zveřejnila video, na němž oba útočníci přísahají věrnost šéfovi IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Kermiche, který v Saint-Étienne-du-Rouvray žil u rodičů, se dvakrát pokusil odjet do Sýrie a za to strávil deset měsíců ve vazbě. Nakonec byl propuštěn s podmínkou, že jeho pohyb bude monitorován elektronickým náramkem. Ten byl ale denně na několik hodin deaktivován a právě v této "pauze" oba muži zaútočili.

Témata:  Francie Adel Kermiche

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy