Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlatý vlak s nacistickým pokladem ještě nikdo nenašel, hledači ale tvrdí, že jsou blízko

Zlaté cilhličky, ilustrační fotografie
Zlaté cilhličky, ilustrační fotografie
Foto: omnimedia.cz

Varšava - Z polského Valbřichu se během čtyř dnů stala turistická atrakce. Kvůli nacistickému vlaku se do města sjeli lidé z blízkého i dalekého okolí a i když se tunel se "zlatým vlakem" ještě stále nenašel, hledači tvrdí, že jsou velmi blízko. Narazili totiž na zdivo, které dost možná k tunelu patří.

Ve Valbřichu vypuklo hotové zlaté šílenství. Sjíždí se sem davy turistů a ačkoliv se "zlatý vlak" ještě stále nenašel, někteří prodejci využili pátrání k propagaci svých vlastních produktů.

Houkající souprava je nejen na tričkách, ale jmenuje se tak už i jedno polské pivo a i když turisté o nálezu pancéřové soupravy na rozdíl od místních spíš pochybují, nápoj jim chutná.

Zlatý vlak má už i svou reklamu na bezdotykovou mycí linku. Díky této senzaci se dokonce podle polských úřadů zvýšila o 20 procent i návštěvnost valbřišského zámku.

To hlavní ale Valbřichu stále chybí - tunel se zlatým vlakem. Hledači pokladů ale nezoufají, jsou přesvědčení, že historický objev mají na dosah.

"Našli jsme dnes malou kovovou traverzu, která byla metr hluboko. Je to znamení nějaké stavby," řekla TV Nova mluvčí hledačů Christel Fockenová.

Na rozluštění záhady si tedy ještě musíme počkat. Už dnes ale okolo ní koluji vtipy. Žádný vlak prý neexistuje. Polské dráhy tvrdí, že jde jen o zpožděný rychlík Sudety z roku 2005. A jiná zpráva zase tvrdí, že se ve štolách našlo Vratislavské metro, které městu chybí.

Témata:  Polsko nacisté poklady

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy