Praha – Češi loni snědli více masa, než v předchozích letech. Jedlo se také více ovoce, ale méně ryb. Oficiální statistika bude zveřejněna na podzim.
Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Oficiální data zveřejní Český statistický úřad na podzim.
K poklesu spotřeby došlo u hovězího masa, asi o 2,5 procenta, ale výrazně se zvýšila spotřeba drůbeže o 9,1 procenta i vepřového masa (o 2,9 procenta). Přesto Češi v porovnání s ostatními evropskými státy patří k podprůměrným jedlíkům masa. Průměr EU byl podle posledních dat 83 kilogramů na osobu a rok.
I když v Česku fungují programy na podporu konzumace ryb, jejich spotřeba se loni v ČR snížila o dvě procenta na 5,3 kilogramu. Ministerstvo zemědělství letos například spustilo kampaň Ryba na talíř za sedm milionů korun.
Loni Češi snědli meziročně o 4,2 procenta více čerstvých mléčných výrobků, zájem se nejvíce zvedl u tvarohových dezertů, smetanových krémů a jogurtů. Více se konzumovaly přírodní sýry, spotřeba tvarohů stagnovala a u tavených sýrů došlo ke snížení spotřeby. Celková spotřeba mléka a mléčných výrobků vzrostla o 2,4 procenta. Češi také jedli více másla a sádla, naopak méně rostlinných jedlých tuků a olejů.
Související
17. listopadu 2024 12:36
10. září 2024 21:24
27. srpna 2024 8:51
18. června 2024 19:04
30. dubna 2024 8:24
15. dubna 2024 15:47