Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jedí více masa, spotřeba ryb ale dále klesá

Mleté maso
Mleté maso
Foto: dTest.cz

Praha – Češi loni snědli více masa, než v předchozích letech. Jedlo se také více ovoce, ale méně ryb. Oficiální statistika bude zveřejněna na podzim.

Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Oficiální data zveřejní Český statistický úřad na podzim.

K poklesu spotřeby došlo u hovězího masa, asi o 2,5 procenta, ale výrazně se zvýšila spotřeba drůbeže o 9,1 procenta i vepřového masa (o 2,9 procenta). Přesto Češi v porovnání s ostatními evropskými státy patří k podprůměrným jedlíkům masa. Průměr EU byl podle posledních dat 83 kilogramů na osobu a rok.

I když v Česku fungují programy na podporu konzumace ryb, jejich spotřeba se loni v ČR snížila o dvě procenta na 5,3 kilogramu. Ministerstvo zemědělství letos například spustilo kampaň Ryba na talíř za sedm milionů korun.

Loni Češi snědli meziročně o 4,2 procenta více čerstvých mléčných výrobků, zájem se nejvíce zvedl u tvarohových dezertů, smetanových krémů a jogurtů. Více se konzumovaly přírodní sýry, spotřeba tvarohů stagnovala a u tavených sýrů došlo ke snížení spotřeby. Celková spotřeba mléka a mléčných výrobků vzrostla o 2,4 procenta. Češi také jedli více másla a sádla, naopak méně rostlinných jedlých tuků a olejů.

Témata:  Češi potraviny maso

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy