Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bagdád popravil 36 radikálů IS a jejich příznivce. Měli se podílet na masakru vojáků

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád – V Iráku byly popraveny asi čtyři desítky mužů. Všichni byli obviněni z toho, že předloni zmasakrovali stovky vojáků a armádních rekrutů.

Popraveno bylo 36 mužů, kteří byli odsouzeni za krveprolití, které následovalo po předloňském dobytí města Tikrít bojovníky radikálního uskupení Islámský stát. Agentura AFP uvedla, že všichni odsouzenci byli pověšeni.

Případ je v Iráku znám jako „Camp Speicher". Když bojovníci IS obsazovali Tikrít, snažili se vojáci z nedaleké vojenské základny Speicher uniknout. Bojovníci IS a jejich spojenci však asi 1700 vojáků zajali. Vojáci se museli položit do mělkých jam a byli zastřeleni. Radikálové vše natočili na video.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn už před několika dny vyjádřil obavy, že snaha iráckých úřadů urychlit vykonávání trestů smrti vynesených soudy by mohla vyústit v širší bezpráví. Odsouzeni a popraveni by podle něj – vzhledem k tamnímu špatnému soudnímu systému – mohli být také nevinní lidé.

Podobné vydání vydala také organizace Amnesty International, která připomněla, že Irák patří mezi pět zemí s nejvyšším počtem poprav. „Popravy nejsou řešením, neřeší příčiny trestné činnosti," uvedla nedávno ve svém prohlášení.

Témata:  Irák popravy trest smrti Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy