Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manželka japonského premiéra Abeho navštívila Pearl Harbor

Summit G7 v Německu, japonský předseda vlády Šinzó Abe a jeho žena Akie Abe
Summit G7 v Německu, japonský předseda vlády Šinzó Abe a jeho žena Akie Abe
Foto: g7germany.de

Tokio - Manželka premiéra Šinzóa Abeho poprvé navštívila přístav Pearl Harbor na Havaji. Úřad japonské vlády k tomu pouze uvedl, že se na ostrovech zúčastnila konference o ekologii, jeji cesta prý byla soukromá.

Abeová uctila památku obětem japonského útoku na americkou námořní základnu z prosince 1941. "Položila jsem květiny a pomodlila se," uvedla Abeová v krátkém komentáři. Další podrobnosti nesdělila, což je podle agentury AP důvod ke spekulacím, že do Pearl Harboru se chystá i její manžel. Pokud by tak Abe skutečně učinil, byl by prvním japonským úřadujícím premiérem, který by se na základnu vydal.

Spekulace o možné Abeově návštěvě Pearl Harboru se rozvířily poté, co americký prezident Barack Obama letos v květnu jako první prezident Spojených států navštívil japonskou Hirošimu.

V rozhovoru s magazínem Gendai Abeová prohlásila, že Havaj v minulosti několikrát navštívila, nikdy ale nezavítala do Pearl Harboru. "Chtěla jsem to místo osobně vidět a pomodlit se za ty, kteří zemřeli," dodala.

Témata:  Japonsko Šinzó Abe Pearl Harbor

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy