Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země EU se kvůli hrozbě terorismu chtějí lépe informovat

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Členské země EU jsou po teroristických útocích v Bruselu odhodlané vyměňovat si daleko těsněji potřebné informace a spolupracovat v boji proti terorismu.

Po dnešním mimořádném jednání unijních ministrů odpovědných za spravedlnost a bezpečnost to novinářům řekli nizozemský ministr vnitra Ronald Plasterk a belgický ministr spravedlnosti Koen Geens.

Unie je nyní podle nich také odhodlána už skutečně prosadit kroky, na nichž se země v oblasti boje proti terorismu v minulosti dohodly. Mnohé z nich však zatím z různých důvodů nezačaly skutečně fungovat. Příkladem může být jmenný rejstřík pasažérů leteckých spojů, který stále čeká na přijetí v europarlamentu.

Geens dnes ocenil podporu, které se Belgii od evropských partnerů dostalo. Před novináři bez dalších detailů uvedl, že mu kolegové ze tří zemí přímo na jednání nabídli informace, které mohou být pro vyšetřování úterní bruselské tragédie zřejmě velmi důležité.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy