Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je správné zabíjet teroristy? Expert varuje

Hala letiště Zaventem po výbuchu
Hala letiště Zaventem po výbuchu
Foto: Reprofoto YouTube

Úterní teroristické útoky v Bruselu přinesly dvě klíčové otázky: Souvisejí se zatčením údajného pachatele útoků v Paříži Salaha Abdeslama, který byl dopaden minulý týden, a pokud ano, tak jak? Kriminolog Simon Cottee, který působí na britské University of Kent situaci analyzoval v komentáři zveřejněném na serveru EuroZprávy.cz s odkazem na server Los Angeles Times.

Víc utrpení a bolesti

Podle experta se zdá nepravděpodobné, že by útoky byly odvetou za zatčení Abdeslama, hlavního podezřelého z loňských pařížských útoků, jelikož ten byl v rámci kruhů Islámského státu (IS) relativně nevýznamný a navíc symbolizoval nespolehlivost - jde o člověka, který údajně zběhl během mučednické operace a dá se říci, že nechal své kolegy, aby odvedli všechnu špinavou práci. "Jinými slovy, pravděpodobně není někým, pro koho by se další militanti obětovali," soudí Cottee. Naopak se domnívá, že Abdeslamovo zatčení bylo spíše vnímáno jako hrozba pro širší teroristickou síť v Belgii.     

Povaha a rámec Abdeslamova vztahu s uvedenou sítí zůstávají nejasné, ale bez ní či bez širšího kriminálního okolí, v němž byla tato síť široce zakořeněná, by se podezřelý nemohl tak dlouho vyhýbat zatčení, domnívá se kriminolog. Připomíná, že při Abdeslamově zatčení policie našla i sklad zbraní v bytě, kde se skrýval.

Cottee cituje slova belgického ministra zahraničí Didiera Reynderse, který v souvislosti se zatčením prohlásil, že Abdeslam byl "připravený v Bruselu něco rozjet...jelikož jsme našli mnoho zbraní, těžkých zbraní, v první fázi šetření a objevili jsme síť kolem něj v Bruselu". Odborník připomíná, že ministr připustil, že krom více než tří desítek osob zapletených do pařížských útoků, které belgická policie identifikovala, se na nich podíleli ještě další jedinci.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.  

Expert odkazuje na Širaze Mahera, výzkumníka z Mezinárodního centra pro studium radikalizace v Londýně, který tvrdí, že bruselské útoky naznačují existenci široké teroristické sítě, jež byla připravená zaútočit dlouho předtím, než policie Abdeslama dopadla. Podle kriminologa je to pravděpodobné, stejně jako možnost, že úterní mobilizace této sítě přímo souvisela s Abdeslamovým zatčením. "Ve skutečnosti to mohl být dobrý podnět, aby síť spustila své plány, a zabránila tak jakékoliv akci vyšetřovatelů, policejních a zpravodajských služeb, s nimiž Abdeslam zdánlivě spolupracuje," soudí Cottee.  

Abdeslamova síť mohla dospět k závěru, že má na výběr zaútočit v době, kterou si zvolí, nebo čekat na konečné měření sil s bezpečnostními složkami, které by přineslo jen omezené ztráty na životech civilistů, spekuluje odborník. Dodává, že vedení sítě si zřejmě vybralo první možnost, pravděpodobně z důvodu, že přinese více publicity, více utrpení a bolesti.

Zabíjet teroristy?   

V den Abdeslamova zatčení belgický premiér Charles Michel hovořil o oslavě vítězství, k čemuž se přidal i belgický ministr vnitra Jan Jambon, který CNN sdělil, že jde o velkou ránu teroristům, jelikož Abdeslam je jedním z nejvýznamnějších zahraničních bojovníků v Evropě, připomíná Cottee. Doplňuje, že též belgický šéf bezpečnosti Jaak Raes byl podobně optimistický, když v rozhovoru pro VTM News ten samý den prohlásil, že je nejdůležitější, že se Abdeslama podařil chytit živého, protože nyní půjde rekonstruovat celý scénář pařížských útoků a ze získaných informací bude možno poučit se.

Odborník poukazuje, že obdobné naděje vyjadřovala i Siobhan O'Gradyová ve svém článku pro Foreign Policy nazvaném Dopadení vůdce pařížského kruhu může přinést velké zpravodajské zisky, kde parafrázovala bývalého agenta CIA Patricka Skinnera, podle kterého mělo být prioritou po Abdeslamově zatčení zjistit, co dalšího chystá IS. Cottee připomíná, že Skinner novinářce také sdělil, že odvrácenou stranou Abdeslamova dramatického dopadení může být to, že se o něm příslušníci militantní buňky rychle dozvědí a pokusí se rozptýlit či rozpustit.  

"Nikdo zatím s jistotou neví, kdo (bruselský) útok spáchal, jak se mu to povedlo a proč to udělal," zdůrazňuje kriminolog. Považuje však za pravděpodobné, že namísto toho, aby se buňka, k níž Abdeslam patřil, rozptýlila či rozpustila, zatčení urychlilo násilné rozuzlení, které tato buňka dávno plánovala.

Cottee odkazuje na běžný argument levice, že zabíjení teroristů je kontraproduktivní, jelikož slouží k další radikalizaci komunit, v jejichž jménu údajně jednají. "Zdá se však, že zajetí teroristů může mít také temné, nezamýšlené důsledky, jelikož nebezpečně zvyšuje sázky pro ostatní v širší teroristické síti a jejich potenciální oběti," uzavírá kriminolog.  

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.     

Témata:  Salah Abdeslam teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy