Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA slaví. Našli unikátní kostru tyranosaura

Zoo Bratislava, Dinopark
Zoo Bratislava, Dinopark
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Úžasný úspěch se podařil dvojici dobrovolníků v americké Montaně. Našli totiž kostru Tyranosaura rexe! A ačkoli je dinosaurus už více než 66 milionů let po smrti, lebka je neskutečně zachovalá.

Kostru pravěkého tvora našli paleontologové v geologickém souvrství Hell Creek v Montaně. Jedná se o jedny z nejzachovalejších pozůstatků, které kdy vědci objevili. Lebka, která váží asi 1130 kilogramů, je totiž téměř neporušená. Podobných mají vědci k dispozici jen 14.

Lebka byla pojmenována Tufts-Love Rex, podle paleontologů, kteří ji objevili - Luka Tuftse a Jasona Loveho. Vykopávky zaštiťuje Burke Museum v Seattlu, pro které muži pracovali jako dobrovolníci. "Věříme, že díky lebce lépe porozumíme tomu , jak dinosauři rostli a jedli," doufají paleontologové.

Lebku už pracovníci převezli do muzea, celkem zatím odkryli asi pětinu kostry. Na vykopávce pracují už měsíc, kosti jsou totiž zasypány asi 20 tunami zeminy. Podle odborníků byl tyranosaurus v době smrti asi patnáct let starý, dožívali se přitom dvojnásobného věku. Dosahoval jen asi 85 % velikosti dosud největšího nalezeného exempláře.

Témata:  dinosauři USA

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy