Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salah Abdeslam při výslechu lhal. Po atentátech v Bruselu už vypovídat odmítá

Salah Abdeslam (terorista)
Salah Abdeslam (terorista)
Foto: lexpress.fr

Brusel - Terorista Salah Abdeslam po svém zatčení v Bruselu spolupracoval s policií, úterní série atentátů v belgické metropoli to ale změnila.

Abdeslama zadrželi policisté při razii minulý pátek spolu s dalším mužem, Aminem Choukrim. "Po útocích na (letišti) Zaventem a ve stanici (metra) Maalbeek nechce už Salah Abdeslam mluvit," uvedl belgický ministr spravedlnosti Koen Geens, který dnes spolu se svým kolegou, ministrem vnitra Janem Jambonem odpovídal na otázky členů belgické parlamentní komise zabývající se terorismem.

Část islamistů se měla v belgické metropoli odpálit, část střílet kalašnikovy v ulicích. Zadržením Abdeslama a Choukriho a zabitím dalšího radikála Mohameda Belkaïda minulý týden prý belgické bezpečnostní složky část plánu zhatily. Zároveň ale uspíšily provedení jeho jedné části. Podle zpravodajského serveru CBS totiž původně chtěli radikálové útok provést až na Velikonoční pondělí.

Podle informací zpravodajského serveru Politico belgičtí vyšetřovatelé po zatčení Abdeslama vyslýchali pouze jednu hodinu. Neptali se ho údajně na možné plánované teroristické útoky, a to navzdory tomu, že v domě ve čtvrti Schaarbeek, kde se ukrýval, našli zbraně a rozbušky. S výslechem prý totiž začali chronologicky, a ptali se ho tak nejprve na teroristické útoky v Paříži. Ohled prý brali také na to, že byl po operaci postřelené nohy ještě zesláblý.

Pochybení v kauze Abdeslama dnes připustila policie z města Mechelen severně od Bruselu. "Bohužel můj tým udělal chybu," uvedl velitel Yves Bogaerts. "Jeden kolega zapomněl předat informaci," dodal. K policistům v Bruselu se tak nedostal údaj o Abdeslamově příbuzném, který se před časem radikalizoval a v jehož domě nakonec Abdeslama policisté zadrželi. O radikalizaci Abida Aberkana přitom mechelenská policie věděla už od prosince 2015.

"Zanedbání své povinnosti" se podle dnešního prohlášení ministra vnitra Jambona dopustil v souvislosti s bruselskými atentáty i styčný důstojník na velvyslanectví v Istanbulu, který se prý nezajímal dostatečně o Brahima El Bakraouiho.

Témata:  Salah Abdeslam Belgie teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy