Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko reformuje armádu. Do penze půjdou stovky vojáků

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecko přišlo po čistkách s dalším opatřením. Nejvyšší vojenská rada pošle do penze stovky plukovníků a zkrátí délku služby pro armádní důstojníky z 31 let na 28.

Nejvyšší vojenská rada zasedala od pokusu o puč již podruhé. Předsedal jí premiér Binali Yildirim a nově se jí účastnilo více ministrů, včetně ministra spravedlnosti, zahraničí, vnitra a obrany.

V rámci reformy armády dnes rada rozhodla, že penzionuje 586 armádních plukovníků. Podle tureckého deníku Hürriyet nejvíce z nich (470) velí pozemním silám. V této souvislosti bude jiným 434 plukovníkům prodlouženo funkční období o dva roky.

V armádě bylo v souvislosti s pokusem o puč z 15. července zbaveno funkcí již více než 1700 důstojníků, včetně asi dvou stovek generálů a admirálů, což je zhruba 40 procent všech generálů a admirálů v zemi. Kvůli pokusu o převrat bylo také zatčeno na 7000 vojáků.

Témata:  Turecko Turecká armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy