Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanův postoj nechápeme, přiznal poradce Merkelové

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Odborník na česko-německé vztahy Kai-Olaf Lang z Nadace pro vědu a politiku (SWP) se domnívá, že postoj prezidenta Miloše Zemana k migraci nenaráží v Německu na žádné porozumění.

Zatímco kancléřka Angela Merkelová požaduje, aby si země Evropské unie část běženců přerozdělily podle kvót, Zeman je proti tomu, aby Česko přijímalo jakékoliv uprchlíky. Proti kvótám se však staví i Sobotkova vláda.

"Německo vnímá, že v České republice existuje politický i veřejný odpor proti přijímání většího počtu uprchlíků, ale nechápe, že si někteří úplně postavili hlavu," popisuje postoj německých politiků Lang, jehož nadace radí mimo jiné německé vládě a parlamentu.

"Jsem přesvědčen, že Německo rozlišovalo mezi vyjádřeními třeba prezidenta, které byly zčásti velmi explicitní, velmi otevřenými a kritickými slovy některých členů vlády a umírněným kurzem premiéra Bohuslava Sobotky," míní Lang.

I otevřená a kritická slova podle něj patří k vzájemnému vztahu obou zemí, který charakterizuje jako pragmatickou spolupráci. Ani rozdílný pohled na migraci podle Langa česko-německé vztahy úplně nezablokoval, existuje totiž celá řada témat, v nichž si oba státy dobře rozumí, ať už to je obchod, doprava nebo přeshraniční spolupráce.

Lang také připomíná, že Česko není jedinou zemí, která s migrační politikou Německa nesouhlasí. Právě na tomto tématu se podle něj vyprofilovala V4, o níž ještě před dvěma lety mezi německou veřejností málokdo věděl.

Zároveň poznamenává, že Němci vnímají V4 jako relativně homogenní skupinu, i když jsou ve skutečnosti názory Česka na migraci v některých ohledech odlišné od postojů Maďarska, Polska a Slovenska.

Témata:  Německo Miloš Zeman uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy