Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na největším hřbitově světa dochází místo. Pět milionů těl má na svědomí Islámský stát

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Pohřebiště ve Wadi al-Salam ukazuje současnou situaci v Iráku, který je sužován teroristickými útoky vraždících radikálů z Islámského státu. Na tomto masivním hřbitově leží už 5 milionů těl a stále přibývají další. Jenže je už není kam dávat.

Pohřebiště Wadi al-Salam se rozkládá na 10 kilometrech čtverečních a bohužel dobře ilustruje utrpení a podmínky, ve kterých lidé v Iráku musí v posledních letech žít.

Ve středu pohřebiště je Mausoleum prvního Imáma - Ali Bin Abi Taliba, který má být podle pověstí bratrancem a zároveň nevlastním synem proroka Mohameda. Právě kvůli přítomnosti tohoto mauzolea je toto místo velmi oblíbené a lidé se pohřbívají členy svých rodin.

Od doby, kdy je region sužován vrahy z Islámského státu zde pohřbí až dvě stovky lidí denně. Dříve to bylo kolem osmdesáti. Z toho jasně vyplývá, že volná místa, kam se dá pohřbívat, jsou čím dál tím více vzácnější.

A podle toho také vypadá cena, za kterou místo na hrob můžete pořídit. Rodina si obvykle pořizuje prostor o výměře 25 metrů čtverečních. A za to teď musí zaplatit přibližně 5 milionů iráckých dinárů, což je v přepočtu skoro 100 tisíc korun.

Témata:  Islámský stát Irák hřbitov

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy