Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život v Iráku je těžký. Teď se ale objevil další problém

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád – Pro Irák nejsou různé tragédie žádnou novinkou. Je to země zmítána válkou a terorismem a místo, kde se hrozby bombových útoků a střelba staly součástí každodenního života. Ale je tu další, méně zřejmé ohrožení iráckých občanů: nedostatek spolehlivých veřejných služeb, píše ve zprávě pro soukromou agenturu Stratfor dopisovatel, který z důvodu osobní bezpečnosti přál zůstat v anonymitě.

„V časných ranních hodinách 10. srpna vypukl v porodnici v bagdádské části Yarmouk požár. Jde o jednu z největších veřejných nemocnic v provincii Bagdád. Plameny se rychle rozšířily, zahynulo nejméně 12 předčasně narozených dětí. Ten večer irácká ministryně zdravotnictví Adila Hamoudová připsala incident elektrickému zkratu v hale, uvedla to v předstihu před zvláštním výborem pověřeným vyšetřováním, který měl dospět ke konečnému závěru. Výbor později incident označil za výsledek žhářství - i kvůli nedostatečným bezpečnostním opatřením. Hamoudová pak oznámila svou rezignaci kvůli odpovědnosti za selhání bezpečnosti," píše korespondent přímo z Iráku.

„Jak jsem pozoroval její televizní projev, vzpomněl jsem si na státem provozovanou nemocnici, kde jsem pracoval jako místní tlumočník pro vojenské jednotky USA v roce 2003. Posláním jednotky bylo chránit budovu, zatímco školila první iráckou bezpečnostní skupinu, která měla zařízení také hlídat. Kapitán a jeho vojáci se starali víc než jen o bezpečnost. Často jsem překládal při jeho setkání se šéfem nemocnice kvůli nedostatku základních služeb, včetně elektřiny," vzpomíná nejmenovaný muž s tím, že to často bylo kvůli bouřlivým emocím a humanitárním problémům těžké překládat.

Vzpomíná také na to, že nemocnici až příliš často kvůli konfliktu zuřícímu přímo za dveřmi postihovaly výpadky elektřiny. „Elektrický kabel vedoucí do budovy byl mnohokrát opravován. Přišlo mnoho vlád, které se ujaly správy země, ale změnilo se jen málo. Iráčtí občané i nadále žijí bez spolehlivých základních veřejných služeb, včetně stabilní elektrické sítě, odklízení odpadků, nebo zajištění bezpečné vody, které by bylo dost pro všechny. Kvalita života, již tak špatná, se změnila na ještě horší," vysvětluje Iráčan.

„Nyní, o 13 let později se věci zhoršují. Bagdád je jedním z nejteplejších měst na světě. V roce 2015 zde teploty překračovaly 49 stupňů Celsia. Ale elektřina v nejlepším jen občas vypadává, hodiny dlouhé výpadky jsou stále běžným jevem. Navzdory miliardám dolarů, které údajně byly vynaloženy na opravu irácké elektrorozvodné sítě, jsou mnozí občané nuceni spoléhat se uprostřed letních veder na generátory. Kromě toho mi několik přátel a příbuzných řeklo, že když se něco pokazí - ať už jde o vodovodní potrubí nebo výpadek elektřiny - často si to musí lidé opravit sami. Pomoc od obecních úřadů přichází jen zřídka," popisuje útrapy občanů dopisovatel.

Mezi iráckým lidem proto podle něj roste frustrace. V roce 2015 spustily rozsáhlé výpadky první protesty proti korupci v Bagdádu a jižních provinciích země. Vládní slíbila věcné kroky směrem k reformě – ty ale nebyly provedeny. A nespokojenost veřejnosti i nadále roste. Ačkoli bezpečnostní hrozby mohou zpomalit operace na obnovu infrastruktury Iráku - jak iráčtí představitelé poukazují – nezastaví výstavbu úplně. Ale korupce ano - a boj s ní ve vládě představuje stejně velkou výzvu jako terorismus.

„Že ministryně nabídla svou rezignaci v důsledku nedávného požáru nemocnice je bezprecedentní a mohlo by to naznačit, že si vláda uvědomuje, že Iráčané jsou stále náročnější a požadují vyvození zodpovědnosti za ohrožení veřejné bezpečnosti. Jestli to bude stačit k tomu, aby začaly skutečné změny, se teprve uvidí," dodává autor textu.

Témata:  Irák terorismus

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy