Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání Kerryho s Lavrovem o Sýrii je u konce. Výsledek je nulový

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Ženeva - Spojené státy a Rusko na svém pátečním jednání v Ženevě nedosáhly žádného významného průlomu, pokud jde o vojenskou spolupráci obou zemí a ukončení násilností v Sýrii.

Americký ministr zahraničí John Kerry i jeho ruský protějšek Sergej Lavrov se na závěr více než devítihodinového jednání shodli, že je třeba ještě vyřešit mnoho témat. Na detailech budou v příštích dnech v Ženevě pracovat týmy z obou stran, uvedla dnes agentura Reuters.

"Jsme blízko. Nechceme ale mít jen tak nějakou dohodu," uvedl Kerry. "Chceme něco efektivního, co pomůže Syřanům, pomůže ke stabilitě a bezpečnosti v regionu a co nás přivede k jednacímu stolu tady v Ženevě, aby bylo dosaženo politického řešení (situace v Sýrii)," uvedl Kerry.

"Pokračovali jsme v našem úsilí snížit počet oblastí, ve kterých nám chybí porozumění a důvěra. A to je úspěch," doplnil amerického ministra jeho ruský protějšek. "Vzájemná důvěra se zvyšuje s každým setkáním," dodal Lavrov.

Rozhovory mezi Spojenými státy a Ruskem se uskutečnily již několikrát, v posledních týdnech je ale zkomplikovaly nové syrské vládní útoky na opoziční skupiny a rovněž ofenziva, kterou režim za pomoci Moskvy vede v Halabu. Toto město je rozděleno na část, kterou ovládá vláda, a na část, kterou mají pod kontrolou povstalci.

Témata:  Sergej Lavrov John Kerry Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy