Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS zveřejnil drsné video: Malí chlapci popravují vězně

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Radikálové z takzvaného Islámského státu (IS) zveřejnili nový videozáznam. Je na něm pět chlapců, jak zabíjejí vězně v Sýrii.

Mezi chlapci je podle zpravodajského serveru BBC i jeden, který pochází z Británie. Hochům je nejspíš mezi deseti a třinácti lety a jeden z nich, pojmenovaný abú Abdalláh Britání, je běloch. Jeho totožnost ale nebylo možné nezávisle ověřit.

Na záběrech je vidět, jak chlapci zastřelí pět klečících mužů, údajně zadržených kurdských bojovníků. Údajný Brit má na sobě vojenskou uniformu, všichni vězni pak oranžové kombinézy.

Jiný z hochů, prý pocházející z Tuniska, promlouvá ke Kurdům v arabštině. Hovoří mimo jiné o tom, že násilí neustane a že bitva proti nim ještě ani nezačala. Další chlapci pocházejí z Egypta, Uzbekistánu a jeden je údajně Kurd.

Odporné video, na kterém malý kluci popravují zajatce, je podle Dailymailu natočeno nedávno v hlavní baště ISIS ve městě Rakka. Na záběrech se objevuje pět chlapců v maskáčích se zbraněmi v ruce, má se za to, že jde o Brita, Egypťana, Turka, Tunisana a Uzbeka.

Podle portálu Times na videu před popravou jeden z chlapců arabsky říká: "Nikdo nemůže zachránit Kurdy ani s podporou Ameriky, Francie, Británie, Německa, ďáblů z pekla."

Trestní odpovědnost v Británii je 10 let, pokud by se britského chlapce (12) podařilo dopadnout, čelil by obvinění z vraždy.

Užívání dětských vojáků je podle Dailymailu u ISIS na vzestupu, stojí za tím především spekulace o tom, že se ztrátou kritických měst a území v Sýrii a Iráku přichází o dostatek bojovníků.

Témata:  Islámský stát popravy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy