Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vymýšlí další kroky v případě prohry. Je schopen porážku ustát?

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

USA - Prezidentský kandidát Donald Trump je na „dobré cestě" prohrát volební kampaň a popřít legitimitu volebního výsledku. To je problém nejen pro Hillary Clinton, ale pro obě politické strany USA. Pro každého, samozřejmě mimo samotného Donalda Trumpa.

Angažováním Steve Bannona, profesionálního mediálního provokatéra, a akceptováním rezignace muže, který na něj měl dohlížet, naznačuje Donald Trump, že jeho kampaň bude v následujících dvou měsících vedena týmem, který si libuje v konspiračních teoriích a obhajuje Trumpův specifický náhled na svět. Mezi ně patří i přesvědčení, že pokud prezidentské volby prohraje, pak bezpochyby kvůli jejich „zfalšování". Podle dvou dlouholetých spolupracovníků prezidentského kandidáta nejde jen o chytrou součást volební kampaně ze strany Trumpova týmu, nýbrž o věc, které sám kandidát věří.

„Když prohrajeme, tak řekne že volby byly zfalšovány. Když vyhraje, bude tvrdit, že byly zmanipulované, ale on spekulanty dokázal přesto porazit. Cítí se být na čele bez ohledu na výsledek. Když prohraje, je připraven ukázat na média a vedení GOP," uvedl jeden z Trumpových lidí. A další dodal: „Při každém volebním průzkumu to je stejné. Když je vpředu, je spokojený. Když ztrácí, hned začne mluvit o manipulaci."

Trump začal naznačovat své pochyby ohledně „legality voleb" minulý měsíc, když Hillary Clinton zahájila červencové setkání s voliči. „Jediná možnost, jak bychom mohli prohrát – podle mého názoru půjde o Pennsylvanii – je pokračující podvádění," prohlásil Trump na mítinku v Altooně. Předtím v Wilmingtonu (Severní Karolína) varoval, že pokud nebude přísnější identifikační zákon, mohou „někteří lidé 15x hlasovat pro Hillary". Minulý týden se také objevil první výsledek Trumpovy kampaně, na volebních místech četly jisté osoby prohlášení, že systém je zmanipulovaný. Dokonce jeho tým začal najímat dobrovolníky, kteří mají sledovat volební místa, zejména v městských zónách s většinou afroamerických obyvatel, u kterých má Trump minimální podporu, jak je dobře známo.

„V naší historii nikdy nebyl prezidentský kandidát, který by zpochybnil legitimitu volebních výsledků. Pokud někdo něco takového udělá, posouvá nás to do zcela jiného světa a může to mít obrovský dopad na naší demokracii," nechal se slyšel bývalý poradce pro zahraniční politiku Dan Senor, který pracoval v roce 2012 pro Mitta Romneye. A co říkají čísla? Pouze 38 % Trumpových voličů je přesvědčeno, že hlasy budou poctivě sečteny, 49 % všech registrovaných voličů věří, že údaje o jejich rozhodování budou zapsány bez chyby. Průzkum dovedl minulý týden Pew Research.

Pravda, byl tu rok 2008, kdy se pochybovalo o některých údajích týkajících se skutečného místa narození některých voličů, kteří neměli pocházet z USA a tudíž neměli právo volit. Daleko větší rozruch způsobil prezidentský duel mezi George Busem a Al Gorem v roce 2001, kdy si demokraté stěžovali, že výsledek nebyl spravedlivý – Al Gore a Joe Lieberman to ale neudělali.

„Mezi hodnotami nezbytnými pro fungování demokracie je pokojné předávání moci, které trvá nepřetržitě už od roku 1797. Poražení ve volbách vždy přijali jejich výsledek. A teď tu máme kandidáta, který po tři týdny soustavně opakuje jen jedno, že pokud prohraje, bude to kvůli zmanipulovaným volbám. Všechno se to prohání mediálním světem, ve kterém jsou lidem podsouvány názory, často bez ověření, a kde není rozdíl mezi extrémními a běžnými pozicemi. Jde vlastně o útok na pilíře našeho systému. Lidé si musí uvědomit, o jak radikální odchylku od americké politiky se tu jedná, uvedl operativec GOP Steve Schmidt.Zpochybnění výsledků si však Trump nemůže dovolit v případě, že vítězství jeho soupeřky bude jednoznačné, možná i proto se pokouší vyvolat bouřlivou náladu mezi svými příznivci a využít jich ve své věci. Zpochybnit výsledky u soudu by si totiž mohl dovolit pouze v případě, kdyby se výsledky lišily v minimální ztrátě, například v jednom nebo dvou států. Nemálo lidí se však domnívá, že snaha Trumpa snižovat důvěru ve spravedlivé volby a politiku jako takovou ve významných médiích, může mít dalekosáhlý dopad.

Trumpova politika má svou odezvu v podobě kampaně The Emperor has no balls (zdroj: James Bareham)

„Škoda, která tým bude napáchána v různých institucích, bude dlouhodobá. Jak se má po tom všem znovu rozvinout otevřená debata? Trump je postmoderní autoritativec, který je schopen zpochybnit legitimitu čehokoliv, médií, volebních uren, všechno by chtěl kontrolovat. Je tu značná část jeho fanoušků, kteří těmto věcem budou věřit, a to je pro naši demokracii doslova toxický materiál. V podstatě jde o myšlenky nebo hlasy, které zaznívaly někde na okraji, ale Trump je přesunul do centra dění a dělá si z nich své zbraně. To je něco, čemu jsme dříve nemuseli čelit. " komentoval situaci Charlie Sykes, prominentní konzervativní moderátor z Milwaukee, který je jedním z nejotevřenějších kritiků Donalda Trumpa.

Prezidentský kandidát se pokusil v uplynulém víkendu přesvědit afroamerické voliče. Na shromáždění v Michiganu využil poměrně příznivých predikcí a zaútočil: „Žijete v chudobě, vaše školy nejsou dobré, nemáté práci. 58 % z vás je nezaměstnaných. Co asi tak, k sakru, můžete ztratit?" Průzkumy však naznačují, že Trumpova obliba v této částí obyvatelstva činí sotva 5 procent.

Republikáni se také obávají, že v osobě Trumpa a jeho hrubosti, rasistických poznámek, antisemitismu, mysoginie a náboženských může zejména u nové generace amerických voličů dojít k poškození prestiže strany. „Chce-li se Republikánská strana stát opět vedoucí stranou, musí přemýšlet, jak být reprezentativní u amerického lidu jako celek. Toho těžko dosáhne, když se volební kampaň jeví jako separativní. Myslím, že tak se těžko bude strana těšit kreditu, že zastupuje všechny různorodé zájmy země," komentoval situaci Lanhee Chen ze Standford's Hoover institutu a někdejší poradce Marca Rubia a dalších republikánů. Vidí také ve volební kampani jeden zásadní aspekt – že většina lidí v Trumpově týmu pracovala pouze pro něj. Například Paul Nehlen, jehož hlavním úkolem bylo pod Bannonovým vedením vytvořit propagandu proti Trumpovu soupeři, získal při primárkách pouhých 15 % hlasů. Ale on, stejně jako Katie Packer chápou, že pokud Trump volby prohraje, je velice nepravděpodobné, že by v tichosti opustil politickéou scénu.

Mnozí se také obávají, že nové spojení Donalda Trumpa s vydavatelem Andrewem Breitbartem dojde nové podoby – jejich snahou se může stát pokus se pomstít. Uvidíme, jak a hlavně kam se celá záležitost už za dva měsíce vyvine.

Témata:  Donald Trump USA Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy