Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie rozháněla v Kišiněvu slzným plynem protivládní protest

Moldavsko, vlajka
Moldavsko, vlajka
Foto: Pixabay

Kišiněv - Slzným plynem rozháněla moldavská policie v sobotu v hlavním městě Kišiněvu demonstranty, kteří se snažili narušit vojenskou přehlídku uspořádanou v rámci oslav 25. výročí nezávislosti země.

Zasáhnout museli strážci zákona proti stoupencům opozice i během projevu prezidenta Nicolae Timoftiho. Při střetech nebyl nikdo zraněn, informovala média.

Stovky protestujících se shromáždily nedaleko hlavního náměstí Kišiněva. "Zloději" nebo "Styďte se", ozývalo se z jejich řad, když prezident v doprovodu dalších politiků kladl věnec k památníku knížete Štěpána III. Velikého, moldavského hrdiny z 15. století.

Řada protivládních akcí v této bývalé sovětské republice, ležící mezi Ukrajinou a Rumunskem, je výrazem protestu proti vlivu jednoho z nejbohatších mužů v zemi Vlada Plahotniuka na vládu, v jejímž čele v lednu stanul podnikatelův přítel Pavel Filip.

Témata:  Moldávie demonstrace v Moldavsku

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy