Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci nechtějí pracovat? Tato čísla zřejmě mnohé překvapí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Podle rozhlasové stanice NDR Info v Německu pracuje načerno a ve špatných podmínkách asi 30 procent z 1,1 milionu uprchlíků, kteří loni do země přišli.

Získat přesná čísla je velmi těžké, proto je nutné pracovat s odhady. Jeden z nich vychází ze studie akademiků univerzit v německém Tübingenu a rakouském Linci. Ti došli k odhadu 30 procent načerno zaměstnaných běženců. Odhady sociálních pracovníků z Berlína a Dolního Saska se pohybují mezi deseti a dokonce 50 procenty.

Podle NDR Info to jsou přitom často návštěvníci nebo dokonce zaměstnanci ubytoven pro uprchlíky, kteří migrantům nabízejí práci. Ta je většinou velmi špatně placená. Běženci pracují často jako uklízeči, umývači nádobí nebo vykladači nákladů.

"Musejí pracovat, aby se postarali o své rodiny doma - matky, otce nebo také náklady na cestu do Německa," uvedla jedna ze sociálních pracovnic. "Někteří jsou skutečně zoufalí. Pak z ubytovny odjedou třeba na dva tři týdny (někam pracovat) nebo odcházejí ráno a vracejí se večer," uvedla také.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy