Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prudké přívalové deště na Slovensku zaplavily ulice i silnice

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Poprad - Slovensko zasáhla vlna prudkých bouřek. Po přívalových deštích zalila voda některé ulice i silnice a zaplavena byla i parkoviště.

Podtatranskou oblast v pondělí odpoledne zasáhla silná bouře, kterou meteorologové ze stanice Svit popsali jako downburst. Jde o výrazný sestupný proud studeného vzduchu, který se při dopadu na zem rozšiřuje do stran, píší tvnoviny.sk.

Tento poměrně unikátní jev je doprovázen silným nárazovým větrem a ve většině případů i intenzivními krátkodobými přívalovými srážkami. Jak pro TASR potvrdil krajský operační důstojník Hasičského a záchranného sboru v Prešově, po intenzivním dešti museli hasiči odčerpávat zejména vodu ve sklepích.

V Popradu podle slov meteorologů za hodinu spadlo 44 litrů srážek na čtvereční metr půdy. "Před Popradem byla obrovská průtrž mračen. Když jsme vyšli z tunelu Bôrik, chytila nás strašná bouře. Auta stála na krajnici, nic jsme neviděli, viditelnost byla tak na pět metrů," popsal situaci jeden z řidičů.

"Na Spiši bylo zaznamenáno více než 2000 blesků, přičemž na celém Slovensku jich během pondělí udeřilo kolem 5400," informovali meteorologové.

Témata:  počasí Vysoké Tatry Slovensko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy