Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká válka proti Gülenovi se šíří i do Afriky. Zavřete jeho školy, žádá Erdogan

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Ankara - Tažení proti Fethullahu Gülenovi, kterého prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje ze zosnování puče, překrořilo hranice Turecka. Ankara požaduje, aby africké země uzavřely školy spojené s islámským duchovním.

Zatímco v severní Africe je počet Gülenových škol zanedbatelný, v subsaharské Africe působí od roku 1996 zhruba stovka těchto institucí v přibližně 40 zemích. Jde o drahé školy navštěvované hlavně potomky elit, a to i těch křesťanských. Výuka probíhá většinou v angličtině a zaměřuje se na přírodní vědy, ekonomii, mezinárodní vztahy, nikoli náboženství.

Gülenovo hnutí "usiluje nejen o převzetí moci v Turecku, ale také se snaží zasáhnout Afriku," prohlásil Erdogan.

Turecký velvyslanec v Nigérii požádal o uzavření 17 škol a univerzit spojených s Gülenem. Jsou hlavně v klíčových nigerijských městech Lagos a Abuja. Na těchto vzdělávacích institucích, které v Nigérii působí 18 let, studuje více než 4000 mladých lidí. Nigérie požadavek Ankary odmítla mimo jiné s poukazem na to, že je suverénním státem.

Navzdory tlaku Ankary zůstává otevřeno také šest škol spojených s Gülenem v Keni. Ani Jihoafrická republika neplánuje uzavřít svých devět škol, které patří mezi nejlepší vzdělávací instituce v zemi.

Naopak v somálském hlavním městě již krátce po puči uzavřeli dvě Gülenovy školy. Somálsko je příjemcem významné rozvojové a vojenské pomoci z Turecka.

Témata:  Turecko Afrika Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy