Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebevražedné útoky v Bruselu si vyžádaly již 35 životů. Letiště je pořád uzavřené

Hala letiště Zaventem po výbuchu
Hala letiště Zaventem po výbuchu
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel – Podle nejnovější bilance si sebevražedné útoky v belgickém Bruselu vyžádaly nejméně 35 mrtvých, mezi nimi jsou i tři útočníci. O čtyři tak stoupl dosud uváděný oficiální počet mrtvých.

Nová čísla na twitteru zveřejnila belgická ministryně zdravotnictví Maggie De Blocková. Dosud úřady uváděly 31 mrtvých včetně útočníků a asi 340 zraněných. V Belgii pokračuje pátrání po islámských radikálech, dnes prokuratura oznámila obvinění dalších tří lidí ze členství v teroristické organizaci.

Agentura Reuters dnes s odvoláním na krizový štáb informovala o nejméně 34 zabitých, AFP krátce poté s odkazem na stejný zdroj uvedla bilanci o jednoho mrtvého vyšší. De Brocková upřesnila, že 31 lidí zahynulo při výbuších na letišti a v metru, další čtyři lidé pak podlehli zraněním v nemocnicích.

Zatím se podařilo zjistit identitu 28 zabitých, identifikace těl však stále pokračuje. Z identifikovaných obětí zahynulo 15 na letišti, šest z nich byli Belgičané a devět cizinci. Z obětí, které zahynuly při výbuchu metra, úřady určily totožnost 13 lidí, jde o deset Belgičanů a tři cizince. Mezi mrtvými jsou čtyři Američané, ale také občané Británie, Itálie, Číny, Nizozemska, Francie, Německa a Švédska.

Letiště Zaventem je od útoků stále uzavřeno. Letiště prozatím neví, kdy obnoví činnost, Teď se ale připravuje na zkoušky toho, zda je možné služby alespoň částečně obnovit. V úterý na 800 zaměstnanců vzdušného přístavu prověří funkčnost dočasné infrastruktury a také opatření pro odbavování cestujících.

Dělníci v Zaventem začali s potřebnými stavebními pracemi ve čtvrtek. Odlétající cestující nyní budou procházet prozatímní odbavovací halou v přízemí, kde dočasně budou přepážky a místa k odevzdání zavazadel.

Témata:  Belgie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy