Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útoky hackerů by se měla zabývat FBI. Americký senátor varuje před možnou manipulací voleb

FBI - Federal Bureau Of Investigation
FBI - Federal Bureau Of Investigation
Foto: INT

Washington - Šéf amerických demokratů v Senátu Harry Reid vyzval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby vyšetřil podezření, že se Rusko snaží pomocí hackerských útoků ovlivnit výsledek nadcházejících prezidentských voleb ve Spojených státech. Informuje o tom agentura Reuters.

Podle vyšetřovatelů napadli hackeři počítače obou hlavních amerických stran, z útoků je podezříváno Rusko. V minulých měsících vykradli e-mailové schránky představitelů Demokratické strany. Z korespondence, kterou zveřejnil server WikiLeaks, vyplynulo, že vedení demokratů dávalo ve stranických primárkách přednost nynější kandidátce na prezidentku Hillary Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem.

Americká média v srpnu uvedla, že se terčem hackerského útoku stali i republikáni. Útočníci podle médií umístili škodlivý software do počítačů pracovníků kampaně republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

Reid kvůli tomu už poslal dopis řediteli FBI Jamesi Comeymu. „Možnost, že se nepřátelská vláda aktivně snaží podrývat naše svobodné a spravedlivé volby, je jednou z největších hrozeb pro naši demokracii od studené války," cituje z dopisu Reuters. „Je nezbytně nutné, aby Federální úřad pro vyšetřování využil všechny dostupné zdroje k zevrubnému a rychlému prověření této záležitosti," napsal senátor.

Šéf FBI dnes na konferenci o kybernetické bezpečnosti ujistil, že jeho úřad přistupuje velmi vážně k jakékoli snaze ovlivnit pomocí hackerských útoků veřejné záležitosti v USA.

Hackeři, kteří podle vyšetřovatelů pracovali pro ruské tajné služby, napadli také americká vydavatelství, včetně deníku The New York Times.

Témata:  USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) hackeři

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy