Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rána pro Islámský stát. Jeho mluvčí Adnání padl

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Mluvčí organizace Islámský stát (IS) abú Muhammad Adnání, padl u severosyrského městě Halab. Zprávu už potvrdili i džihádisté.

O smrti Adnáního dnes informovala americká monitorovací služba SITE s odvoláním na agenturu Amak napojenou na islamisty. Adnání měl podle expertů velmi blízko k vůdci IS abú Bakru Bagdádímu, působil i jako jeho poradce.

Amak uvedla, že mluvčí IS byl zabit, když „dohlížel na operace s cílem odvrátit vojenskou kampaň proti Halabu".

Již letos v lednu se objevily informace, že Adnání byl v bojích zraněn. Znalec IS William McCants z centra Brookings tehdy uvedl, že ztráta Adnáního by byla velkou ztrátou pro vůdce IS abú Bakra Bagdádího, protože se o něm uvažovalo jako o jeho nástupci.

Asi osmatřicetiletý džihádista pocházel ze syrské provincie Idlib a v minulosti bojoval v Iráku v řadách teroristické sítě Al-Káida. Před deseti lety byl v zajetí amerických vojáků v Iráku, v posledních letech byl řazen k hlavním propagandistům IS. Spojené státy loni vypsaly odměnu pět milionů dolarů (121 milionů Kč) za informace vedoucí k jeho dopadení.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy