Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němky budou muset partnerům říci jména otců dětí. Ministerstvo spravedlnosti už připravuje nový zákon

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Berlín – Německé matky možná budou muset své partnery informovat o biologických otcích svých dětí. Návrh předkládá tamní ministerstvo spravedlnosti. Uvedla to agentura DPA.

Návrhem, jehož cílem je podle ministra spravedlnosti Heika Maase pomoci papírovým otcům s vymáháním odškodného, se bude ve středu zabývat vláda. Maasův záměr ocenila ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová.

Zákon by se týkal mužů, kteří si nejsou jistí otcovstvím a kteří by se u soudu domáhali odškodnění. V takovém případě by matka musela sdělit jméno biologického otce, případně jména milenců, se kterými se v době početí stýkala. Povinnost by se však na ženy nevztahovala vždy, výjimkou k mlčení by byly závažné důvody, které by pak zvážil soud.

Ministerstvo tak reaguje na dřívější verdikt ústavního soudu. Aby muž, který vychovával nevlastní dítě v domnění, že je jeho biologickým otcem, mohl požadovat odškodnění, musí otcovství napadnout.

Témata:  Německo děti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy