Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová skončí? Kancléřka má plán, tvrdí expert

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

V Německu neexistuje skutečná opoziční osobnost, která by dokázala ohrozit postavení současné kancléřky Angely Merkelové. Tvrdí to alespoň německý profesor Peter Schulze z Gottingenské univerzity. Politolog a expert na mezinárodní vztahy nicméně v rozhovoru pro server rt.com naznačil, že jak se veřejná podpora Merkelové snižuje, konzervativní politička se stále více obrací na německou Stranu zelených.

Merkelová neodstoupí

V nedávném rozhovoru pro televizní stanici ARD Angela Merkelová znovu potvrdila svůj optimismus ohledně otevřeného postoje k uprchlíkům. Politička přitom čelí stále větší kritice za své motto v migrační krizi, které zní: "Zvládneme to!"  

Německý vicekancléř a lídr sociální demokracie Sigmur Gabriel nicméně se slovy kancléřky nesouhlasí. Naznačil, že Merkelová přecenila schopnost země integrovat stovky tisíc migrantů. Stejně tak veřejná podpora kdysi neotřesitelně populární političky byla taktikou otevřených dveří silně zasažena.

Vicekancléřova poznámky navíc přišly v době, kdy se rozbíhá předvolební kampaň pro spolkové volby, které mají proběhnout příští rok. Domnívá se tedy profesor, že Gabrielova slova nelze brát na lehkou váhu?

"Je to důležité, jelikož to ukazuje, že v rámci Sociálně demokratické strany, stejně jako v opoziční skupině na levém křídle zelených dochází ke změně," vysvětluje Schulze.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Expert připomíná, že uvedené strany doposud konstantně podporovaly uprchlickou politiku Angely Merkelové, ale nyní v rámci jejich řad dochází k jasné roztržce. Schulze se tedy domnívá, že jak sociální demokracie, tak zelení se začali připravovat na příští volby, a to nejen blížící se regionální volby, ale především ty spolkové, které mají proběhnout příští rok.      

Profesor nepovažuje za jakkoliv pravděpodobné, že by Merkelová sama odstoupila, byť přiznala, že o takovém kroku již uvažovala. V souvislosti s dotazem na hodnocení dalšího výhledu kancléřčiny politické kariéry tak Schulze zdůrazňuje, že je rámci Křesťansko-demokratické unie je volání po rezignaci Merkelové velmi vzácným jevem.     

Opozici chybí osobnost

"A já myslím, že pokud Merkelová nebude znovu usilovat o čtvrtý mandát v úřadě, pak z její strany přijde tlak (aby tak učinila)," uvádí odborník. Poukazuje také, že momentálně v Německu není vidět jakákoliv osobnost, která by Merkelovou v křesle kancléřky mohla nahradit. Schulze se proto domnívá, že vedoucí představitelé velmi vlivných a silných regionálních organizací Křesťansko-demokratické unie si přejí, aby se Merkelová ucházela o čtvrté zvolení.  

"Momentálně neexistuje skutečná opoziční osobnost, která by se mohla chopit díla a svrhnout ji," odpovídá profesor na dotaz, zda Merkelová dokáže vyhrát příští rok spolkové volby, když si až polovina Němců v současnosti přeje její politický odchod.

Kancléřčina Křesťansko-demokratická unie si nicméně stále udržuje podporu voličů okolo pětatřiceti procent, zdůrazňuje odborník. Doplňuje, že její hlavní oponent, tedy Sociálně demokratická strana dosahuje v průzkumech pouze okolo dvaadvaceti procent. "A Alternativa pro Německo, německá nacionalistická organizace, má okolo dvanácti procent a zelení okolo deseti procent," připomíná Schulze.  

V případě, že Křesťansko-demokratická unie ztratí nějakou veřejnou podporu, pokusí se tedy podle názoru profesora najít si jiného či dalšího koaličního partnera. "Proto se Merkelová obrací na zelené," soudí závěrem rozhovoru odborník.     

Témata:  Německo Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy