Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ by měl umožnit existenci Islámského státu, tvrdí expert

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Jeruzalém – Západní státy se stále snaží vymyslet strategii, která by vedla k definitivní porážce Islámského státu a k potlačení jeho zvrácené ideologie. Jak ale poukazuje profesor Efraim Inbar, ředitel BESA Center, izraelského akademického think-tanku, který provádí studie pro izraelskou vládu i NATO, islámští teroristé mohou sloužit jako strategický prvek pro západní zájmy v tomto regionu.

Inbar publikoval kontroverzní článek, kde se tvrdí, že IS může hrát roli v oslabení Íránu, Hizballáhu, Sýrie a Ruska. Šéf think-tanku podle ruského serveru RT rovněž tvrdí, že pokračující existence teroristické skupiny pomáhá „padouchům zabít padouchy," a že by Západ měl umožnit existenci IS - i přes jeho brutalitu.

Inbar pro server vysvětluje, že je třeba si uvědomit, že hlavním zdrojem nestability a hlavní nebezpečí pro mír na Blízkém východě je Írán. „A v důsledku toho bychom měli soustředit naše úsilí na cíl omezit vliv Íránu. A IS v zastoupení bojuje s Íránem, stejně jako s Asadovým režimem, který je neméně brutální než samotný IS, a stejně jako s iráckou vládou, která je v podstatě satelit Íránu," vysvětluje profesor.

Islámský stát prý sice znásilňuje a seká hlavy, zároveň je ale podle něj nutné být na druhé straně opatrnější při posuzování politiky Íránu v oblasti lidských práv. „Írán je na americkém seznamu států podporujících terorismus. Írán způsobuje problémy na Saúdském poloostrově, snažil se destabilizovat státy Perského zálivu, které podporují brutální režim Asada. A samozřejmě se zavázal ke zničení židovského státu. Takže si nemyslím, že bychom měli přehlížet nebezpečí íránské politiky," myslí si Inbar.

Když dojde na počty, situace je prý jasná – Asadův režim podle něj zabil mnohem více lidí než džihádisté z Islámského státu. „Na Středním východě neexistuje vždy výsada jasných morálních voleb. Je to hobbesovský svět, a měli byste se pokusit omezit sílu vašich nepřátel, a to je Írán," má jasno izraelský odborník.

Inbar zároveň věří, že nestabilita v regionu může být ve výsledku pozitivní věc. „Stabilita je něco, co chcete, pokud to slouží vašim účelům. Žijeme ve světě, v němž na mnoha místech lidé zabíjejí lidi a my na každém takovém místě nezasahujeme. Na Středním východě působí nejhorší země, která je odhodlána způsobit genocidu - a zničit Židovský stát. A musí být zastavena. A IS tuto funkci vykonává," myslí si profesor.

„Nemyslím si, že současná americká administrativa má zájem o dominanci na Středním východě. Ve skutečnosti v posledních letech ze Středního východu ustupuje. A součástí problému je skutečnost, že Obamova administrativa se chová nezodpovědně; nehraje svou roli velmoci. Íránu, který je veden islamistickou radikální ideologií, by nemělo být dovoleno být součástí stability na Středním východě. Jsem připraven umožnit fungování IS v boji proti Íránu, který není morálně o nic lepší než IS," dodává Inbar.

Témata:  Islámský stát Izrael Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy