Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šíření protiislámských nálad je špatné. Minimum útoků je náboženský inspirovaných, varuje profesor

Muslimové, islám
Muslimové, islám
Foto: Pixabay

Washington – Po teroristických útocích v Bruselu, ke kterým se přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS), jen dále vzrostly obavy s rostoucí radikalizace a extremismu. Engy Abdelkader, profesor mezinárodního terorismu a lidských práv na Fakultě zahraniční služby Edmund A. Walsh School of Foreign Service Georgetownské univerzity, ale varuje před protiislámskými náladami.

Nenávidí nás islám?

Adbelkader připomíná, že během jediného týdne byl svět svědkem tragických teroristických útoků v Belgii, Turecku a Mali. Podle něj je krom zavádění dalších bezpečnostních opatření ale nutné zaměřit se na příčiny, která za násilným extremismem v muslimských a západních společnostech stojí.

„Někteří z nás si možná řeknou: Možná má Donald Trump pravdu a ‚islám nás nenávidí.'" Ale násilný extremismus tvoří méně než 1 % celé muslimské komunity. Většina muslimů terorismus odmítá," uvádí.

Poukazuje na výzkumy spoleřností Pew, Zogby a Doha Institute, které „ukazují, že většina lidí z muslimských komunit nahlíží na ideologii IS jako na perverzi islámu. Násilný extrémismus přisuzují zkorumpovaným autoritářským režimům a domnívají se, že dlouhodobým řešením by byla demokratičtější správa."

Co je skutečnou teroristickou hrozbou?

Abdelkader také varuje, že během desetiletí po útocích z 11. září zemřelo více lidí v důsledku útoků pravicových extremistů než muslimů.

Podotýká také, že studie Dukeovy univerzity z roku 2015 uvádí, že „74 % zástupců policie ve Spojených státech nahlíží na protivládní extremisty jako na přední teroristickou hrozbu. Oproti tomu pouze 39 % z nich vidí ve stejném světle náboženský terorismus."

„Podobně i v Evropě bylo méně než 2 % všech teroristických útoků za posledních několik let nábožensky inspirovaných," uvádí dále Abdelkader.

Zcela jiné je ale podle něj vnímání reality médii, kdy podle výzkumu Media Tenor „9 z 10 zpráv týkajících se islámu a muslimů v USA, VB a Německu jsou o terorismu."

„Takové vnímání se bez kontroly stává realitou. Falešné dojmy jsou nebezpečným řešením, které pro nás situaci nečiní o nic bezpečnější," varuje Abdelkader.

Dále poukazuje na výzkum Standfordovy univerzity, která zkoumá, jaké faktory mohou přispívat k radikalizaci muslimů na Západě. „Výzkum zjistil, že inkluzivnější politika, která by usnadnila integraci, by mohla pomoci zabránit náboru teroristů."

„Kulturní bezdomovci"

„Jde v podstatě o to, že muslimské menšiny a imigranti, kteří se cítí ‚kulturně bez domova' – tedy nejsou schopni sžít se s domovskou nebo novou kulturou, ve které se ocitli – mohou být přitahováni ke skupinám, které nabízí silný pocit sounáležitosti."

„Islamofóbie, včetně xenofobní politické rétoriky (která vylučuje uprchlíky), zhoršuje kulturní bezdomovectví, protože nabourává cílevědomost a zároveň napomáhá tvrzením extremistů, podle kterých je naše společnost proti islámu a muslimům," vysvětluje.

Západní politici by tak měli v rámci boji proti radikalizaci „pomoci muslimům se integrovat – umožnit jim zachovat si svou náboženskou identitu a zároveň přijmout kulturní identitu jejich země. Díky tomu by člověk mohl být muslimem a Američanem nebo muslimem a Evropanem – stejně jako je někdo katolický, protestantský nebo židovský Američan," dodává.

Témata:  terorismus Islám extremismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy