reklama

Na Krymu se po dvou incidentech "diverzantů" opět rozhořel starý konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle politologa Rusové zvažovali, zda zaútočí, nebo ne, ale prověřili ukrajinskou obranu a nakonec se rozhodli nezaútočit. Přesto se domnívá, že další konflikt na Krymu by Rusku vyhovoval.

Ruský prezident Vladimir Putin navíc podle něj nemá v příštích vobách soupeře. "Car, který území říše neztrácel, ale rozšiřoval; car, který má absolutní kontrolu nad ruskými elektronickými médii; car, který se umí postarat o to, že pokud by se objevil nějaký potenciální rival, tak dostane 10 let vězení na Sibiři, nebo radioaktivní polonium do čaje, nebo od nějakých "Čečenců" kulku do lebky," tvrdí politolog pro server topky.sk s tím, že spojenectví Putina s Tureckem může být silné, ale bude krátké.

Turecký prezident Erdogan ostatně prý za nepodařeným pokusem o puč, ke kterému došlo před několika týdny, nestojí. "Mohlo to tak být, ale také nemuselo. Mohl to být jen nepovedený puč. Nebo puč, který mohl být povedený, kdyby nebyl na poslední chvíli prozrazen," podotkl.

Politolog se také domnívá, že by už do Evropy neměli být vpouštěni migranti. "Už žádné muslimské imigranty do Evropy nepustit. A už existující muslimské komunity monitorovat ohledně případů radikalismu," uvedl s tím, že multikulturalismus selhal. "Selhal tam, kde byl vyzkoušen, ale soužití s muslimskou komunitou se nepodařilo ani tam, kde stát neaplikoval multikulturalismus, ale trval na integraci. Prostě část muslimské komunity v Evropě se radikalizuje proti nám bez ohledu na státní politiku. Zatím jen jedna země se vyhnula násilným střetům: Itálie. A já nevím, proč je zatím tou pozitivní výjimkou; rád bych to věděl," tvrdí.

Podle něj také může dojít ke zcela novému světovému uspořádání, jak ho známe po studené válce. "Pokud se Amerika stane izolacionistickou, tak buď my, Evropané, velmi rychle posílíme svou obranu, nebo v opačném případě si nás rozebere Rusko, v lepším případě Rusko s Německem; a v některých západoevropských zemích se budou konat násilné střety mezi muslimskými radikály a radikály extrémní, nacionalistické pravice. A impotentní levicově-liberální establišment bude váhat na kterou stranu se přidat, a nakonec se bude jen pasivně dívat na to, co se děje," varuje.

Vyjádřil se také k německé kancléřce Angele Merkelové. "Byla až do srpna 2015 nejlepším a nejzodpovědněji evropským státníkem, tj. jednookou mezi slepými. Před rokem však udělala fatální chybu, když otevřela hranice a fakticky pozvala muslimské imigranty. To je problém, který již asi dobře nezvládne," obává se politolog.