Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupkyně Bradáčová před vyšetřovací komisí muvila o reformě policie

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Foto: Reprofoto TV Nova

Praha - Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dnes vystoupila před sněmovní vyšetřovací komisí k reformě policie. Po jednání novinářům řekla, že by bylo nekorektní nový policejní útvar po měsíčním fungování chválit nebo kritizovat.

Žalobkyně patřila mezi kritiky změn uvnitř policie. Teď prý před komisí zopakovala informace ohledně reorganizace útvarů pro odhalování organizovaného zločinu a odhalování korupce a finanční kriminality, které v minulosti prezentovala vedení policie i v médiích. Hlavní část její výpovědi se týkala fungování zaniklých útvarů a jejího názoru na budoucí fungování Národní centrály proti organizovanému zločinu, která sloučením elitních útvarů 1. srpna vznikla.

Už v minulosti Bradáčová kritizovala například to, že o reformě nemá žádné informace nebo že nebyla projednána s žalobci. Zastávala se také bývalého ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachty a jeho nejbližších spolupracovníků v době, kdy se v souvislosti s reorganizací hovořilo o tom, že by mohli od policie odejít. Šlachta se změnami nesouhlasil a nakonec policejní sbor opustil.

Pražské vrchní státní zastupitelství řeší kauzu úniků s policejních spisů, která se stala jediným živým případem, jenž nemůže nový útvar vyšetřovat. Tým, který ho měl na starosti u protimafiánského útvaru, proto spadá pod protidrogovou centrálu. Zástupkyně připomněla, že kauza dál běží a je v takové fázi, že není možné sdílet další informace.

Témata:  Lenka Bradáčová Policie ČR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy