Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeď mezi USA a Mexikem jako ochrana před kriminalitou? Trump otevřeně promluvil ve Phoenixu

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Mexiko/Phoenix - Donald Trump se včera setkal s mexickým prezidentem Enriquem Peňou Nietem. Kandidát republikánů prohlásil, že Spojené státy mají právo postavit na hranici s Mexikem zeď, která je bude chránit před ilegály a kriminalitou.

"Bavili jsme se o zdi, ne o tom, kdo ji bude platit, na to dojde později," řekl po setkání novinářům Trump, který dříve rozhněval mexické představitele slovy, že na hranicích bude stát zeď, za kterou zaplatí Mexiko. Sám Peňa Nieto uvedl, že mexická vláda chce dobré vztahy s americkým prezidentem, ať jím bude kdokoli.

Trump dále prohlásil, že jeho firmy zaměstnávají mnoho Mexičanů a že prosperující Mexiko je v nejlepším zájmu Spojených států. Obě země by podle něho měly společně bojovat proti drogovým kartelům, které ohrožují bezpečnost na obou stranách hranice. Zmínil rovněž nutnost aktualizovat severoamerickou obchodní dohodu NAFTA, která je podle něho zaostalá a přináší více Mexiku než USA.

Ačkoli po jednání Peňa Nieto označil rozhovor s Trumpem za "konstruktivní", v následném televizním rozhovoru řekl, že republikánský prezidentský kandidát není sice pro Mexiko hrozbou, ale některé jeho návrhy rozhodně ano.

Mexický prezident pozval na schůzku Trumpa stejně jako jeho demokratickou sokyni Hillary Clintonovou, která se k pozvánce zatím nevyjádřila.

Trump dorazil do mexické metropole jen několik hodin před zásadním projevem na téma boje proti ilegální imigraci, který pronesl v arizonském Phoenixu.

"Pokud se stanu prezidentem, žádný nelegální migrant v zemi nebude moci získat právní status nebo občanství, bude se muset vrátit do země svého původu a požádat o opětovný vstup," řekl realitní magnát ve Phoenixu.

Trump rovněž slíbil zavést "ideologickou certifikaci" potenciálních imigrantů, která by zahrnovala otázky ohledně vraždy ze cti, postavení žen, gayů a ohledně radikálního islámu. V případě zvolení prezidentem chce Trump také nechat vypracovat seznam zemí, z nichž přistěhovalectví pozastaví. Sýrie a Libye budou na předních příčkách seznamu, uvedl.

Trump ve svém téměř hodinovém projevu prakticky nezměnil svoji pozici, která je jádrem jeho prezidentské kampaně, upozornila agentura AP. Potvrdil svůj tvrdý postoj vůči nelegálním migrantům, když v poslední době se zdálo, že svůj postoj zmírnil.

Témata:  Donald Trump Mexiko USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy