Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko chce zavřít obchody v neděli. Za prodej hrozí dva roky vězení

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Polské odborové hnutí Solidarita chce zakázat prodej v neděli, za porušení nařízení by hrozily až dva roky vězení. Zákon musí ještě schválit parlament.

Návrh bude v pátek předložený parlamentu jako občanská iniciativa, podpořená již 350.000 podpisy, ohlásil předseda odborového svazu Piotr Duda při oslavách výročí vzniku Solidarity.

Solidarita má blízko k vládnoucí konzervativní straně Právo a spravedlnost, která má pohodlnou většinu v obou komorách parlamentu.

Podle návrhu se má zákaz vztahovat "na všechny objekty, v nichž se provádí prodej zboží a výrobků, a to v podobě obchodů, stánků, pultů, velkoskladů, skladů stavebnin či zásilkových domů". Vztahoval by se také na frančízy, smluvní agenty a obchodní cestující.

Zákaz by se ale netýkal "zlaté" a "stříbrné" neděle před Vánoci, poslední předvelikonoční neděle, jakož i posledních nedělí v lednu, červnu a srpnu. Výjimku by za určitých podmínek mohly dostat i novinové kiosky, krámky se suvenýry, prodejny v hotelích a nemocnicích či obchody na letištích a nádražích.

Témata:  Polsko obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy