Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov promluvil na institutu mezinárodních vztahů. Hrozí další studená válka?

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov debatoval se studenty Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO). Podle ministra je málo pravděpodobné, že by vypukla nová studená válka.

"Je samozřejmě velmi těžké srovnávat tyto dvě situace (současnou a tu, která panovala před půl stoletím), zásadně se od sebe liší. Ale nevidím předpoklady, aby se druhé vydání studené války stalo realitou," prohlásil Lavrov.

Dodal, že na rozdíl od éry ideologických rozporů mají Rusko a USA společné principy, které sdílejí v rámci OBSE a OSN. "Tyto principy předpokládají demokratický rozvoj společnosti," řekl Lavrov.

Naznačil přitom, že Moskva bude ochotna spolupracovat s každým, kdo nastoupí do Bílého domu po Baracku Obamovi. "Zasazujeme se o rozvoj normálních vztahů se všemi státy, ať je to Amerika nebo jakákoli jiná země, střední, nevelká. Vždy vycházíme z toho, že o osudu každé země musí rozhodovat její lid," ujišťoval ministr.

Řekl také, že Rusko je připraveno obnovit vztahy s Evropskou unií a Spojenými státy, ale jedině rovnoprávné. "Jsme připraveni obnovit normální, plnohodnotné vztahy s EU a USA, avšak výlučně na rovnoprávném základě, bez pokusů otočit tyto vztahy ve hru na jednu branku," citoval Lavrova TASS.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy