reklama

Vítězství ve volbách průzkum zveřejněný v časoise Cicero přisuzuje vládní Sociálně demokratické straně (SPD), která by podle něj získala 28 procent hlasů. Jen o pět procentních bodů méně by dostala AfD, a stala by se tak druhou nejsilnější stranou v zemském sněmu ve Schwerinu. Křesťanští demokraté (CDU) Merkelové by s 20 procenty hlasů skončili až na třetím místě.

Do parlamentu by se s 15 procenty hlasů dostala ještě postkomunistická strana Levice a s šesti procenty Zelení. Ze sněmu naopak zřejmě po deseti letech vypadne krajně pravicová Národnědemokratická strana (NPD), jejíž voliči podle komentátorů z velké části přešli právě k AfD.

Pokud by AfD získala vyšší počet hlasů než CDU, byla by to podle německých médií pro kancléřku obzvlášť hořká prohra. Právě Meklenbursko-Přední Pomořansko je totiž její domovskou zemí.

Kromě Meklenburska-Předního Pomořanska se budou zemské volby brzy konat také v německé metropoli Berlíně. Voliči tu k urnám půjdou 18. září. Volby do Spolkového sněmu čekají Němce příští rok na podzim.