Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky sobů, které zabil blesk, zůstanou na místě. Vědci zkoumají jejich mozky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Oslo - Norská agentura na ochranu životního prostředí rozhodla, že těla 323 sobů, které na konci srpna zabil blesk, zůstanou na místě události, kde se rozloží.

"Nemáme v plánu odvážet soby z náhorní plošiny," uvedl zástupce norské agentury na ochranu životního prostřední Erik Lund. Přítomnost mrtvých zvířat v přírodě je běžná, i když koncentrace tolika mršin na jednom místě je neobvyklá, připustil Lund.

Místo na plošině Hardangervidda mezi Bergenem a Oslem, na níž blesk zvířata zabil, se nenachází v blízkosti oblíbených turistických tras či vodních zdrojů, a jejich pomalé rozkládání tak nepředstavuje žádné nebezpečí.

Už v neděli na místo dorazila skupina norských vědců, kteří dospělým zvířatům odřezali hlavy, aby mohli prozkoumat jejich mozky. U některých jedinců už laboratorní testy odhalily přítomnost nemoci známé jako chronické chřadnutí jelenovitých (CWD).

Témata:  Norsko zvířata bouřky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy