Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový postrach velrybářů? Do boje se vydává loď Válečník oceánu +VIDEO

Velryby, ilustrační fotografie
Velryby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Tokio - Legendární bojovníci za velryby, organizace Sea Shepperd, má nového "bojovníka". Loď nazvaná Ocean Warrior je nejnovějším přírůstkem její flotily, která svádí dramatické bitvy s velrybáři. Tentokrát bude mít organizace ale poprvé rychlejší loď, než mají velrybáři.

Bitvy mezi ochránci velryb ze Sea Shepherd a japonskými velrybáři už jsou takřka legendární. Ochránci velryb si servítky rozhodně neberou - na velrybářské lodě útočí kapslemi se zapáchající kyselinou nebo barvou, velrybáře oslňují lasery nebo namotávají na lodní šrouby ocelová lana.

Nezřídka se na moři lodě ochránců i velrybářů sráží. V roce 2010 například velrybářská loď najela do futuristického katamaranu ochránců Ady Gil a potopila ho. Ochránci pak strávili několik měsíců ve vězení.

Teď mají ochránci velryb důstojnou loď, která se vyrovná těm velrybářským. Vlastně je dokonce předčí. "Ocean Warrior představuje pro naši organizaci novou éru, protože teď máme loď s rychlostí a schopnostmi, které odpovídají nejrychlejším pytláckým lodím v celém světě," řekl generální ředitel společnosti Sea Shepherd Global, kapitán Alex Cornelissen.

Ocean Warrior byl spuštěn na vodu v přístavu Antalya v Turecku po 18 měsících stavby, kterou měla na starosti holandská loďařská společnost Damen. Kotvit bude v Austrálii."Je to významný den pro Sea Shepherd a pro všechny naše příznivce a špatný den pro pytláky," řekl generální ředitel společnosti Cornelissen.

Loď byla financována z výnosu loterií v Nizozemí, Velké Británii a Švédsku. Ocean Warrior je teď pátým plavidlem ve flotile Sea Shepherd a celkem patnácté v historie organizace. Loď vyrazí na svoji první plavbu letos v září, ale další podrobnosti o jejím chystaném využití proti japonským velrybářům zůstaly utajeny.

"Nemůžeme prozradit podrobnosti o činnostech Ocean Warrior mimo Amsterodam jako dosud. Nicméně jsme přesvědčeni, že naši fanoušci budou za pár měsíců velmi potěšeni," slíbil Cornelissen.

Témata:  velryby Japonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy