Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidiče na dálnici ohrožují mračna včel. Uletěly z havarovaného kamionu

Včely
Včely
Foto: Zuzana Horváthová, eurozpravy.cz

New York - Nezvyklé nebezpečí číhá na řidiči jedoucí po dálnici severně od Kansas City. Převrátil se tam nákladní tahač, na kterém bylo 400 včelích úlů.

Jak dnes informovala agentura AP, nehoda se stala v pátek a zatím nejsou hlášeny žádné větší problémy.

Ministerstvo dopravy původně informovalo, že vůz vezl asi 40.000 včel. Ovšem podle včelařů, které citoval list Kansas City Star, automobil převážel odhadem osm až 11 milionů včel.

Co dělat při útoku včel?

Okamžitě utečte pryč. Nepočítejte s tím, že se včely jen tak uklidní, když se nebudete hýbat.

Chraňte si oči, dýchejte nosem, neotvírejte ústa. Nosíte-li brýle, sundejte je - včely se často dostanou mezi sklo a oko a než najdou cestu ven, bodnou.

Procházejte záměrně křovím tak hustým, aby jím včely proletěly jen s obtížemi. Pokud nejste v členitém terénu, ale například na louce, utíkejte rovně někam, kde křoví je.

Pokud z nějakého důvodu opravdu nemůžete utéct: Někde stranou si rychle klekněte na zem, hlavu s rukama na obličeji a uších schovejte mezi kolena, utěsněte prostor kolem obličeje, dýchejte nosem, radí server vcelky.cz. Můžete-li, schovejte se v této pozici pod plachtu, bundu, ... ale ne pod nic chlupatého.

Jakmile budete dostatečně daleko (už nepřilétávají další včely), začněte je jednu po druhé zabíjet. Rozzuřené včely útočí obvykle tak dlouho, dokud nebodnou - a potom umírají. Pokud je stihnete zabít před tím, než vás bodnou, včela bude mrtvá tak jako tak a vy si ušetříte žihadlo.Pokud jste před úlem nechali nějaké věci (kosu, sekačku, pilu ...) nespěchejte s vyzvednutím. Na jistotu tam bude klid večer, obvykle ale už za 1-2 hodiny. Pozor - včely se podruhé vydráždí snáz.

Témata:  dopravní nehody včely USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy