Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rus lovil pokémony v pravoslavném chrámu. Teď čeká na svůj trest

Mobilní hra Pokemon Go
Mobilní hra Pokemon Go
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ruský bloger se na internetu pochlubil záběry, jak loví pokémony v pravoslavném chrámu. Neměl to dělat, policie ho zatkla. Hrozí mu až tři roky ve vězení a pokuta v přepočtu 186 tisíc korun.

Bloger svou akcí reagoval na varování ve státní televizi, že za tuto zábavu může hrozit trest. "To je naprostá blbost," prohlásil Ruslan Sokolovskij a vyrazil do jednoho z největších chrámů v Jekatěrinburgu na lov, který si na závěr videa náramně pochvaloval. O něco později mu ovšem na dveře zabušili policisté a odvedli ho k výslechu. Nyní v policejní cele čeká, zda soud schválí uvalení vazby, jak informoval média jeho advokát.

Podle obhájce Stanislava Ilčenka je jeho klient obviněn podle paragrafu, postihujícího hanobení víry. "Ruslan je samozřejmě v šoku, až dosud neměl co do činění se zákonem, dokonce se nedopustil ani žádného přestupku," řekl.

"Chtěl jsem popřít myšlenku, že lze trestat za lov pokémonů v kostelech. Zdálo se mi to jako naprostý nesmysl, nějaké tmářství, protože na to, aby tě mohli zavřít, musíš opravdu něco spáchat, a ne se projít s chytrým telefonem ve svatyni, kde jsem nijak nerušil a nepřekážel," vysvětloval  svůj čin sám Sokolovskij, ještě než se ocitl v policejní cele. Ujišťoval také, že jeho počínání nemá nic společného s punkerkami ze skupiny Pussy Riot.

Sokolovskij tvrdí, že by bylo "náramně hloupé", kdyby ho uvěznili za "žert", jakkoli v Rusku momentálně řádí "děsná klerikalizace". Ještě v červnu, kdy hra Pokémon Go teprve začínala získávat na popularitě, ruský svaz židovských obcí prohlásil, že nemá námitky proti lovu virtuálních příšerek v synagogách.

Témata:  Rusko církev Pokemon

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy