Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin varoval před KLDR. Chceme ji přimět k dalšímu jednání o jaderném programu, tvrdí

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Vladivostok - Rusko se podle slov prezidenta Vladimira Putina pokusí přimět Severní Koreu k návratu k jednáním o jaderném programu. Šéf Kremlu se ve Vladivostoku na Východním hospodářském fóru setkal s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Opět se také řešil spor o Kurily.

Podle Putina je třeba postupovat velice obezřetně, "aby severokorejské vedení nebylo vyprovokováno k nějakým krokům na obranu národní bezpečnosti". "Zachovali jsme si jisté komunikační kanály se Severní Koreou a využijeme jich k tomu, aby se zmírnila nynější ostrá konfrontace," přislíbil ruský vůdce.

Pak Kun-hje na fóru označila KLDR za příčinu, kvůli které není naplno využit potenciál ruského Dálného východu se zásobami ropy a zemního plynu. Stabilitu a rozvoj regionu ohrožuje jaderný a raketový program KLDR, která provedla již čtyři jaderné testy a v posledních letech podnikla téměř dvě desítky zkoušek balistických raket.

Japonský premiér Šinzó Abe, se kterým Putin jednal v pátek, na vladivostockém fóru opět apeloval na vyřešení rusko-japonského územního sporu o Kurilské ostrovy. "Vladimíre, jsme z jedné generace. Projevme odvahu, přeberme odpovědnost a překonáme překážky a zanecháme příštím pokolením svět, ve kterém Rusko a Japonsko využíjí svůj obrovský potenciál. Udělejme tečku za nenormální situaci, která trvá už více než 70 let, a společně začněme novou éru rusko-japonských vztahů," zdůraznil Abe.

"Šinzó, každý z nás se na problém dívá z hlediska svých národních zájmů. Ale shodujeme se v tom, že problém musíme vyřešit," odvětil Putin. Minulost by podle něj neměla bránit pokroku a také je záhodno zamyslet se nad tím, jak se zbavit problému, který brání v rychlejším postupu.

Témata:  Vladimír Putin Jižní Korea Šinzó Abe

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy