Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na hranicích lové uprchlíky a IS na něj vypsal vysokou odměnu. Seznamte se s lovcem Valevem + VIDEO

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sofia – Samozvaný lovec migrantů Dinko Valev, který na bulharsko-turecké hranici chytá všechny, kteří nelegálně překročí hranici, se proslavil i v zahraničí. O jeho aktivitách informují zahraniční média a jeho videa viděly desetitisíce lidí. Jenže sláva s sebou nese i stinnou stránku – o jeho práci se totiž dozvěděl i Islámský stát.

Lovec chytá všechny uprchlíky, protože tvrdí, že „všichni jsou džihádisté". Slávu mu přinesla především videa, která ho zachycují přímo v akci. Na jednom z nedávno zveřejněných záběrů poděkoval tento bývalý poloprofesionální zápasník své armádě fanoušků za podporu a předvedl jim svůj nový sportovní Mercedes za asi 2,5 milionu korun.

„Děkuji Bohu za to, že mi dal příležitost, abych si ho koupil. Doufám, že budu jezdit bez nehod. Chtěl bych také poděkovat vám, svým fanouškům, bez kterých by něco takového nebylo možné. Všechny vás mám rád," vzkázal svým příznivcům podle serveru Daily Mail.

Zdroj: YouTube

Pozornost na něj obrátili také džihádisté Islámského státu, kteří za jeho hlavu nabízí odměnu ve výši 50 tisíc dolarů, tedy asi 1,2, miliony korun. Lovec je doma oslavován díky videím, na kterých po lesích honí vyděšení migranty, snímky často ukazují ženy a děti, které jsou nuceny klečet v lese, zatímco muži leží na zemi se svázanýma rukama za zády. „Vrať se do Turecka. Bulharsko není pro tebe," je slyšet na jednom z nich.

Valec odmítá kritiku a tvrdí, že poskytuje „veřejné služby". Během roku údajně zajal asi tři tisícovky běženců, všechny je prý předal policii. Jeho popularita v jeho rodné zemi je tak velká, že dostal pozvánku, aby se zúčastnil slavné reality show Big Brother. Televize mu nabídla v přepočtu více než dva miliony korun.

Zdroj: YouTube

Už dříve v rozhovoru pro média Valev svou aktivitu popsal jako „lov" či „sport". „Já bych to popsal jednoduše jako sportovní aktivitu. Jsem sportovec a sportovce nelze popsat jako násilné. Musím sloužit veřejnosti, chráním Bulhary," tvrdil.

Jeho akce ale odsoudily skupiny pro lidská práva, které ho obvinily z rozdmýchávání obav z imigrace. Bulharskou vládu kritizují, že jeho aktivity i působení a dalších lidových milic podporuje. Valev a dva další muži byli údajně zatčeni na začátku tohoto roku, bulharský premiér Bojko Borisov však ocenil práci domobrany, která podle něj pomáhá policii odhalit legální přistěhovalce.

Na lovce by si chtěl došlápnou zejména Helsinský výbor pro lidská práva, který poukazuje, že to, co Valev dělá, je nelegální, a že nejde o lovce, ale o zločince. „Valev přiznává, že se těmto lidem ublížil. Mezi jeho oběti patří muži, ženy a děti prchající ze Sýrie. Při jednom incidentu je nutil ležet tváří dolů půl hodiny a vyhrožoval jim násilím a smrtí," uvádí výbor.

„Opakovaně dělá urážlivé poznámky o uprchlících a je jasné, že se chystá rozšířit svůj dobrovolnický sbor, aby mohl chytat více žadatelů o azyl. Ještě více znepokojující je skutečnost, že chce stát financovat jeho aktivity a zaplatit za každého zachyceného uprchlíka. On jen nešíří strach z uprchlíků v bulharské společnosti, zároveň také inspiruje lidi, aby s nimi zacházeli s nechutí a nepřátelstvím a odmítali je. Navíc žádá o podporu pro své akce," vyjmenovává Helsinský výbor.

Témata:  uprchlíci Bulharsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.