Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump přijel do Detroitu bojovat za hlasy černochů, demonstranti ho vypískali

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Detriot - Prezidentský kandidát za republikány Donald Trump se vypravil do Detroitu, aby tam získal podporu mezi černošskými voliči. Na setkání s pozvanými občany v místním kostele slíbil, že pomůže s obnovou města, které v roce 2013 vyhlásilo bankrot.

Černoši od 60. let tradičně volí naprostou většinou demokraty, což znamená, že nyní podporují Trumpovu sokyni Hillary Clintonovou.

Trump, jehož odpůrci ho označují za rasistu, začal o hlasy černošských voličů cíleně usilovat minulý měsíc, dosud však na ně apeloval před převážně bělošskými posluchači. Předešlý republikánský kandidát Mitt Romney dostal od černochů pouhých šest procent hlasů, zatímco George Bush mladší, který v roce 2004 jako poslední z republikánů nemusel stát proti kandidátovi s černou pletí, jich získal 11 procent.

"Jsem tady, abych vám naslouchal," prohlásil Trump v kostele Great Faith Ministries International. "Chci vám pomoci obnovit a budovat Detroit," dodal. "Zcela chápu, že afroamerické společenství trpělo diskriminací a že existuje řada věcí, které by se měly napravit," řekl dále Trump.

Detroit se kvůli přesunu automobilové výroby, těžkým rasovým problémům a katastrofální politice různých garnitur městského vedení stal nejchudším velkoměstem Spojených států. Téměř 40 procent obyvatel zde žije pod oficiální hranicí chudoby ve srovnání s 15 procenty v celých USA. Ve městě jen stěží fungují základní služby a míra zločinnosti i nezaměstnanosti je zde nejvyšší ze všech amerických velkoměst. Počet obyvatel Detroitu se ztenčil od roku 1950 z 1,8 milionu na méně než 700.000. Více než 80 procent obyvatel města tvoří po exodu bělochů na předměstí černoši.

Návštěvu Detroitu měl Trumpův tým kvůli ožehavé bezpečnostní situaci pečlivě naplánovanou a na rozdíl od obvyklých kandidátových vystoupení před velkým počtem lidí měly být akce v tomto městě intimnější. Před kostelem na Trumpa čekali hlasitě protestující demonstranti, kteří se pokoušeli prorazit bariéry; zastavila je ale policie a ochranka.

Témata:  Donald Trump černoši USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy