Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při bojích a atentátu v Jemenu zemřelo 15 vládních vojáků

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Aden - V bojích s šíitskými povstalci na severu Jemenu dnes padlo nejméně 11 vladní vojáků. Na jihu země došlo k teroristickému útoku, při němž byli zabiti čtyři vojáci.

V jihojemenském Adenu podlehli zraněním utrpěným při bombovém útoku na kontrolní stanoviště další čtyři vojáci věrní ústřední jemenské vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Úřady připisují zodpovědnost za atentát islamistům z jemenské odnože teroristické organizace Al-Káida (AQAP). K útoku se ale zatím nikdo nepřihlásil.

Jedenáct vojáků zahynulo a 28 dalších utrpělo zranění při útoku šíitských povstalců, kteří se snažili znovu dobýt strategické přístavní město u Rudého moře v provincii Hadždža. Jejich útok se nakonec podařilo odrazit s pomocí patnácti náletů strojů arabské koalice vedené Saúdskou Arábií.

Od letošního dubna do července se v Kuvajtu konaly mírové rozhovory, které však ukončení sporu nepřinesly. Podle aktuální bilance si válka, která vypukla v roce 2014, vyžádala již 10 tisíc obětí.

MZV ČR varuje české občany před cestami do Jemenské republiky a vyzývá k urychlenému opuštění země. Mezinárodní vojenská intervence vyhrotila bezpečnostní situaci v zemi. Situaci lze hodnotit jako rizikovou na celém území Jemenu.

Témata:  Jemen terorismus v Jemenu

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy