Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Masakr motorovou pilou." Německá média rozebírají porážku Merkelové

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá média dnes komentují výsledky nedělních zemských voleb v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Katastrofa, masakr motorovou pilou, hodnotí výsledek Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Zemské volby v Meklenbursku sice vyhrála oslabená sociální demokracie (SPD), druhá ale skončila Alternativa pro Německo (AfD), která poprvé porazila i CDU.

"Pokud máte rádi vzrušení, dá se to, co dosud AfD napáchala v německé stranické demokracii, popsat jako masakr motorovou pilou: Z CDU, SPD a Levice vyřízla celé kusy," konstatuje deník Süddeutsche Zeitung.

"Ale není to horor. Je to výzva stranám, které přišly o část voličů, aby byly lepší, jasnější a rozlišitelnější. Německá demokracie už v pořádku přežila řadu údajných hororů," píše také bavorský list, podle něhož AfD ráda šíří strach, čímž ale není dobré se nakazit.

"Ti přesvědčení, ustrašení a frustrovaní to znovu udělali, tentokrát v Meklenbursku-Předním Pomořansku. V Alternativě pro Německo zvolili neliberální, ženám a cizincům nepřátelskou stranu, a dopomohli jí tak podeváté do jednoho ze zemských sněmů," píše list Frankfurter Rundschau.

"Kdo dnes volí AfD, nevolí žádnou reálně existující stranu. Volí protest a náladu," míní deník Berliner Zeitung.

Německé deníky se v komentářích věnují také velkému neúspěchu křesťanských demokratů v politické domovině kancléřky Merkelové. "Po volebním výsledku v jejím domácím Meklenbursku-Předním Pomořansku to bude pro kancléřku Angelu Merkelovou ještě méně příjemné. Katastrofální výsledek CDU a velká podpora pro AfD na ní zvýší zejména v její vlastní straně výrazně tlak," píše list Westdeutsche Allgemeine Zeitung, který volební neúspěch přičítá migrační politice. Ta se v bývalé východoněmecké zemi projevila, i když v ní uprchlíci prakticky nežijí.

Témata:  Německo Angela Merkelová AfD

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy