reklama

Maiziére tvrdí, že Evropa učinila řadu snah pro zlepšení situace v Řecku. "To musí mít i důsledky a vést k tomu, že uprchlíky bude možné na základě Dublinské úmluvy opět vracet zpět do Řecka," konstatoval.

Podle Dublinské úmluvy musí každý uprchlík požádat o azyl v té zemi, kde poprvé vstoupil na území EU. Pokud ho zadrží v jiném státě EU, může být vrácen do vstupní země. Repatriace z Německa do Řecka ale byla pozastavena z důvodu špatných podmínek pro uprchlíky již v roce 2011.

Německo ale podle ministra nepůjde individuální cestou. Naopak považuje za důležité dospět ke společné evropské pozici, jinak by mohly správní soudy zakázat repatriace ve velmi krátkém čase.

De Maiziére v rozhovoru také odmítl souvislost mezi uprchlickou politikou kancléřky Angely Merkelové a vzestupem pravicově-populistické Alternativy pro Německo (AFD). "Považuji to za absurdní. Vzestup pravicových populistických stran zažíváme v celé Evropě. Německo bylo dlouho výjimkou. Uprchlická krize nebyla příčinou toho, že pravicoví populisté jsou na vzestupu," tvrdí ministr.

Podle ministra za tímto vývojem nejsou ani tak jednotlivá politická rozhodnutí, jako strach z globalizace. "U některých sil v AFD vidím touhu po údajně idylickém světě na západě Německa, který ale nikdy neexistoval. A skepse vůči integraci se západem, EU a blízký vztah k Putinovi nikdy nebyla politika CDU," uvedl de Maiziére.

Spolkový prezident Joachim Gauck naopak tvrdí, že Německo musí dostát svému závazku pomáhat běžencům. Zároveň ale musí řešit otázku, jak plnit tuto právní a morální povinnost, aniž by byla ohrožena stabilita země.

"Zůstaneme věrni našim základům demokracie a práva. A budeme nadále formováni duchem humánnosti a postojem otevřenosti, připravenosti pomáhat a lidskosti vůči pronásledovaným, vyhnaným a práv zbaveným. To zůstane naším typickým znakem. To chceme, toho se nevzdáme," uvedl německý prezident.

Tvrdí, že kvůli větším rozdílům mezi dnešními běženci je podle Gaucka třeba počítat s tím, že integrace přistěhovalců bude nějakou dobu trvat. "Je potřeba času pro začlenění uprchlíky do společnosti a je potřeba času, aby si tuzemští obyvatelé zvykli na měnící se společnost," je přesvědčen. "Potřebujeme se zhluboka nadechnout, aby si ti, kteří chtějí a mohou zůstat, vytvořili pocit příslušnosti a loajality k tomuto státu," konstatoval Gauck.