reklama

Podle serveru Huffington Post vydala australská vláda na natočení filmu 5,6 milionu dolarů. Podle nich je to osvědčený způsob, jak zapůsobit. Film s názvem Cesta ukazuje kromě pašeráků, nebezpečných vod i nelidské podmínky ve vazebních zařízeních. 

Největší počet uprchlíků Austrálie přijala z Afghanistánu. Mezi roky 2008-2013 se podle parlamentu jednalo o 7200 lidí. Jejich imigrační úřad hodlá odradit další před stejnou cestopu. Sleduje skupinku migrantů a popisuje problémy, se kterými se po cestě setkali.

Nyní již měl první premiéry, bude dotupný v řadě blízkovýchodních jazyků a byl odvysílán například právě v Afghanistánu, avšak v austrálii se setkal i s vlnou kritiky a to například i právě kvůli jeho vysoké ceně.

Podle některých reakcí není lehké daný film sledovat, avšak bly označen za dobrý. "Bylo to těžké. Byl jsem z toho smutný. Vím, že to jsou herci, ale ty věci se opravdu staly," uvedl pro Guardian osmnáctiletý divák. Další přiznali, že po shlédnutí mají pocit, že nevidí důvod k tomu při cestě zemřít. Avšak ne všechny film odradí. "Když nemohu zaopatřit svoji rodinu, co jiného bych měl dělat," ptá se novinářů Guardianu Humayoon (29).