Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko to bude na imigranty zkoušet jinak. Pomoct mají megafony

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Amnesty International

Atény - Řecká vláda si s migranty mířícími do země neví rady. Rozhodla se proto pro ojedinělý experiment, rozmístí podél hranic s Makedonií megafony a pomocí nich zkusí přesvědčit uprchlíky, že zprávy o brzkém otevření tzv. balkánské cesty jsou lživé.

Falešné zprávy o opětovném otevření stezky se šíří v posledních dnech zejména na sociálních sítích, uvedl mluvčí vládního centra na řešení krize s uprchlíky. Doposud však všechny snahy řecké vlády dostat migranty do organizovaných záchytných táborů v jiných částech Řecka selhávaly. Z části za to mohly právě lživé zprávy o otevření hranic. 

Podle agentury AP u hranic s Makedonií a poblíž Atén zůstává více než 15 tisíc migrantů. Ti se odmítají přesunout do řeckou vládou vybudovaných táborů.

Hranice s Makedonií přitom zůstanou uzavřeny nejméně do konce tohoto roku. Rozhodl o tom v pondělí makedonský parlament, který prodloužil stav nouze vyhlášený v srpnu roku 2015. Ten mimo jiné umožňuje nasazení armády na hranicích země. 

Od února tohoto roku je tak makedonsko-řecká hranice uzavřena. Migranti přes ni nemohou přecházet na tzv. balkánské trase dále směrem do západní a severní Evropy.

Podle agentury AP se Řecko snaží implementovat dohodu mezi EU a Tureckem o vracení uprchlíků a migrantů z řeckých ostrovů zpět do Turecka. 

Situace je ale v místě kritická. Na ostrovech Chios a Lesbos pokračují protestní akce asi tisíců migrantů, kteří se na ostrovy přeplavili po 20. březnu a čeká je deportace do Turecka. Protesty se zhoršily v pondělí, když oba ostrovy navštívil ministr veřejných práv Nikos Toska.

Ten po inspekci uvedl, že proud migrantů přicházejících do Řecka se po 20. březnu zeslabil. "Je jasné, že Turecko bude mít situaci pod kontrolou a bude jednat v souladu s dohodou s EU," podotkl.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy