Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán varuje: Příval migrantů do Evropy by mohl být stejný jako loni

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bělehrad - Příval migrantů směřujících do Evropy takzvanou balkánskou cestou by na podzim mohl dosáhnout loňské úrovně. Po jednání se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem v Bělehradě to dnes řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Zároveň varoval Evropskou komisi před konflikty, k nimž podle něj může dojít, bude-li komise bránit Maďarsku v ochraně svých hranic.

Předseda maďarské vlády v této souvislosti poukázal na velký význam, který pro něj má plánované říjnové referendum o závazných kvótách, jimiž chce EK přerozdělit migranty mezi členské země Evropské unie. Maďarsko podobně jako některé další státy EU, včetně Česka, povinné kvóty důrazně odmítá.

Kolem osmi milionů Maďarů bude moci ve všelidovém hlasování odpovědět na otázku: "Chcete, aby Evropská unie nařídila povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?" Pokud většina odpoví záporně, posílí to Orbánovu pozici v případných právních sporech s Bruselem.

Představitelé jeho vlády se v srpnu nechali slyšet, že v případě odmítnutí kvót v referendu maďarský parlament schválí zákon, který zabrání unii nutit Maďarsko k přijetí nechtěných migrantů.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy