Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce proti KLDR: USA bude spolupracovat s OSN, slíbil Obama v Jižní Koreji

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Vientiane (Laos) - Americký prezident Barack Obama se dnes behěm návštyv Laosu setkal s jihokorejskou prezidentskou Pak Kun-hje. V reakci na další odpálení balistických raket ze Severní Koreje přislíbil, že USA budou spolupracovat s OSN na dalším zpřísnění sankcí proti Pchjongjangu.

Šéf Bílého domu naznačil, že Spojené státy zdvojnásobí snahy s cílem zamezit Severní Koreji v přístupu k devizám a technologiím uzavřením mezer v nynějším sankčním režimu. Odpálení tří balistických raket označil americký prezident za provokaci.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje dnes novinářům řekla, že severokorejský raketový program "zásadně ohrožuje bezpečnost" na Korejském poloostrově.

Experti předpokládají, že pondělní odpálení raket bylo ze strany Severní Koreje ukázkou síly načasovanou tak, aby upoutala pozornost světových představitelů, kteří se do oblasti sjeli na sérii summitů.

V Laosu leží miliony nevybuchlých bomb

Obama je první americký prezident, který do této země na jihovýchodě Asie zavítal. Americká vláda slíbila, že v příštích třech letech věnuje 90 milionů dolarů na odstraňování nevybuchlých bomb, které Spojené státy shodily na území Laosu v průběhu vietnamské války.

O Laosu se mluví jako o nejvíce bombardované zemi na světě. Na laoském venkově stále leží miliony nevybuchlých kazetových bomb, které zde zůstaly po amerických náletech, jimiž se americké síly snažily odříznout komunistické jednotky sousedního Vietnamu.

Laoská vláda odhaduje, že v 60. a 70. letech minulého století USA svrhly na laoské území více než dvě tuny výbušnin během více než 500.000 misí. Po dobu devíti let tak údajně dopadla každých osm minut na Laos jedna bomba.

Bílý dům uvádí, že za posledních 20 let investoval v Laosu 100 milionů dolarů do odstranění výbušnin, které po dopadu neexplodovaly. Za toto období klesl počet lidí, kteří v důsledku výbuchu těchto náloží ročně zahynou, z 300 na 50.

Šéf Bílého domu řekl, že chce návštěvu Laosu využít k navázání partnerství s touto chudou zemí po problematických vzájemných vztazích, jež poznamenala vietnamská válka. Vstřícný postoj dala najevo i laoská vláda, která dnes slíbila, že zintenzivní pátrání po ostatcích amerických vojáků, kteří jsou od vietnamské války pohřešováni.

Americký prezident se v Laosu zúčastní summitu USA - Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a summitu zemí východní Asie.

Témata:  Barack Obama Jižní Korea Laos

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy