reklama

Kazatele, který vyrůstal v katolické rodině a k islámu konvertoval v roce 1999, vyšetřovatelé viní z toho, že finančně i materiálně podporoval teroristickou skupinu JAMWA, která úzce spolupracuje s radikální organizací Islámský stát.

Státní zastupitelství se na proces vyzbrojilo výpověďmi několika svědků, záznamy z Lauových chatů a také fotkami a dalšími materiály z jeho počítače. Na jedné z fotek je Němec, který si říká abú Adam, zachycen spolu s pěticí mladých mužů před tankem. 

Korunním svědkem obžaloby je Ismail I., jehož výjezd do Sýrie měl v létě roku 2013 koordinovat právě Lau. Ismail I., který se v této blízkovýchodní zemi přidal ke skupině JAMWA, si nyní odpykává trest vězení ve výši čtyř a půl roku.

Lau se podle vyšetřovatelů podílel také na radikalizaci dvojice dalších Němců - Konrada S. a Mustafy C. - kteří do Sýrie odjeli již dříve a v rámci organizace JAMWA založili skupinu německých bojovníků. Na její složení měl mít vliv i Lau, který vedle toho údajně skupině skrze Ismaila I. dal 250 eur a obstaral pro ni také brýle pro noční vidění. Obhajoba tvrdí, že Ismail I. lže a že cesty salafisty Laua do Sýrie sloužili jen humanitárním účelům.

Soud se koná v jedné z nejpřísněji chráněných soudních budov v Německu. Zatím je naplánováno 30 jednacích dní.

Lau je v Německu známý především řadou provokací. Asi největší pozdvižení vzbudil na podzim 2014, kdy ve Wuppertalu v Severním Porýní-Vestfálsku založil "policii šaría".

Od násilí se ale Lau alespoň navenek vždy distancoval. "Z nás nemusí mít nikdo strach. Jsme proti násilí, pokud nejde o sebeobranu," prohlásil jednou. "Nejsem bojovník, posílám raději peníze a léky," řekl zase v rozhovoru s magazínem Spiegel na otázku, jestli chápe muslimy, kteří odejdou bojovat do "svaté války".