Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plákáty si střílí z Orbána: Přes milion Maďarů chce utéct do Evropy

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budupešť - V Maďarsku se před říjnovým referendem o uprchlických kvótách objevily plakáty, které zesměšňují vládní kampaň. "Věděli jste to? Více než milion Maďarů chce utéct z Maďarska do Evropy", stojí na jednom z nich.

Referendum pořádá premiér Viktor Orbán - a satirici se mu rozhodli odpovědět plakáty, zesměšňujícími Orbánovu "kampaň strachu", upozornil francouzský list Le Monde.

"Jsme proti ovzduší nenávisti, které vytváří tato vláda," vysvětlil Gergö Kovács z Maďarské strany dvojocasých psů, což je recesistické sdružení.

Vláda zahájila v létě v médiích novou kampaň proti migrantů se slogany jako "Věděli jste to? Více než 300 lidí v Evropě zemřelo od začátku migrační vlny"; "Brusel chce, abychom přijali uprchlíky v počtu odpovídajícím celému městu"; "Milion uprchlíků čeká, aby přišli do Evropy".

Satirici odpověděli 800 plakáty a desetitisíci letáky se zparodovanými slogany: "Věděli jste to? Lidi nejsou hloupí" či "Věděli jste to? V Sýrii je válka".

Grafický umělec Kovács, jak si povšiml list The Financial Times, dokázal loni v létě od 7000 krajanů získat na 33 milionů forintů (asi 2,9 milionu Kč), takže mohl vládní xenofobní billboardovou kampaň parodovat plakáty typu "Vítejte v Maďarsku, my máme pracovní fleky v Londýně."

Maďarsko nepřijalo žádného uprchlíka v rámci prvého programu přerozdělování migrantů, schváleného členskými státy EU.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy