Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světoznámý pianista byl obviněn z urážky islámu, soud v Turecku ho osvobodil

islám
islám
Foto: Pixabay

Istanbul - Světoznámý turecký klavírista Fazil Say byl obžalován z urážky islámu, soud v Istanbulu ho však definitivně osvobodil.

Ukončil tak několik let trvající martýrium mezinárodně uznávaného umělce, které vyvolalo obavy o svobodu slova v Turecku, napsala agentura AFP.

Světově proslulý klavírní virtuos Say byl v dubnu 2013 odsouzen k podmíněnému desítiměsíčnímu trestu vězení za posměšné poznámky na twitteru, kde se vyjadřoval například o upjatosti a pokrytectví islámu. Jeho vyjádření byla hodnocena jako "urážlivá vůči náboženským hodnotám".

Odvolací soud rozsudek již krátce po jeho vynesení zrušil a nařídil nový proces. Ten však ještě v září 2013 opět skončil odsuzujícím verdiktem, byť původní pětiletou zkušební dobu zkrátil na dvouletou. Nejvyšší soud, k němuž se klavírista odvolal, loni v říjnu toto rozhodnutí zrušil a případ vrátil istanbulskému soudu, který dnes definitivně obžalobu zamítl.

Dnes pětačtyřicetiletý Say stanul před soudem na základě udání trojice mužů, kteří si policii na údajně urážlivé komentáře stěžovali. Hudebník svou vinu opakovaně popřel a poukazoval na to, že jeho stíhání má politický podtext. Say je ateista a známý kritik konzervativní vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Témata:  Turecko Islám náboženství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy